FOLLOWERS

Thursday, February 18, 2010

KURSUS RAWATAN ISLAM (siri 1)


...kini di MELAKA
KAEDAH MERAWAT GANGGUAN JIN AKIBAT SAKA


Tarikh : Penghujung April 2010 (Sabtu/Ahad)
(Tarikh sebenar akan diberitahu kepada anda. Tempat Terhad)

Tempat : Dewan Kuliah Masjid Al-Azim Melaka (cadangan)

Masa : 9.00 pagi - 5.00 ptg

Yuran : RM 100.00 (bayar pada hari kursus)

Penceramah : Ust.Syeikh Hanafi Rahman
(BA Al-Azhar/Ma Leeds UK/Darussyifa'/Pengamal Pengubatan Islam/Panel Forum Perdana TV1))

Sijil/Buku/Makan pagi:T.Hari disediakan)
Pengijazahan terus daripada penceramah.

CARA DAFTAR : Sila SMS kan Nama Anda, No. KP dan
“HADIR MELAKA” ke no 019- 6666 004
sebelum 15 April 2010

Sebarang pertanyaan sila hubungi Ust Zaini (019-6666004)

Anjuran : Iq Insan Training & Consultancy

Thursday, February 11, 2010

ASAS DAN KONSEP PENGUBATAN ISLAM


Kertas Kerja ini telah dibentangkan oleh YBhg.Tuan Guru Dato’ Dr.Haron Din Dalam Seminar Rawatan Islam pada 16 Disember 2008 bertempat di Dewan Kuliah Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah Anjuran IQ INSAN TRAINING & CONSULTANCY.SIRI 1...

ASAS DAN KONSEP PENGUBATAN ISLAM :

Antara Kebenaran dan Kepalsuan


MUKADDIMMAH :

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani

Segala puji bagi Allah. Selawat dan salam ke atas Rasulullah s.a.w., keluarganya, sahabatnya dan yang mengikut hadithnya hingga ke hari akhirat.

Manusia umum mengenali beberapa sistem rawatan penyakit yang diketengahkan untuk diterima pakai. Sistem tersebut dikenali dengan nama Alopati (Allopathy), Homeopati (Homeopathy), Ayurveda (Ayurvedic), Akupuntur (Accupunture), Singse, Tradisional dan lain-lain. Umum kurang mengenali rawatan Islam kerana tidak di ketengahkan, sedangkan ianya telah lama wujud bersama lahirnya Islam di dunia ini.

Pada zaman Muhammad Rasulullah s.a.w., pengubatan dan perubatan Islam diwujudkan bagi memenuhi keperluan muslimin muslimat ketika itu yang secara tabi’inya tiada manusia yang tidak sakit. Hatta Rasulullah s.a.w. sendiri pernah sakit. Maka tentulah sistem rawatan penyakit secara Islam diperlukan bagi mengatasi masalah penyakit yang berlaku.

Sebarang masalah yang timbul pada zaman itu, Rasulullah s.a.w. lah tempat rujukan utama. Kerana itu apabila berlaku kesakitan atau apa sahaja penyakit, Rasulullah s.a.w. menjadi tempat orang mengharapkan pertolongan. Dalam peperangan-peperangan yang berlaku, apabila terjadi kes-kes kecederaan dan ganguan kesihatan, maka pesakit akan dibawa menemumi Rasulullah s.a.w. untuk diubati.

Ali ibnu Talib pernah sakit mata dalam satu peperangan lalu dibawa kepada nabi dan diubatinya; Qataadah terkena panah musuh di matanya dan dirawat oleh Rasulullah s.a.w. ; Saad ibnu Abi Waqas patah kaki lalu dipapah menemui Rasulullah s.a.w. dan dirawatinya; dan berbagai-bagai lagi. Itu semua berlaku dalam suasana peperangan. Pada waktu-waktu biasa, pernah dibawa kepada Rasulullah s.a.w. pemuda hilang akal, wanita yang terganggu kesiahatan kerana gangguan syaitan, seorang lelaki yang perutnya amat sakit, seorang sahabat yang dipatuk ular bisa, malah Rasulullah s.a.w. pernah disengat kala jengking. Semuanya diubati atau ditunjukkan caranya oleh Rasulullah s.a.w.untuk diubati.

Pengubatan yang diasaskan oleh Rasulullah s.a.w. adalah berasaskan wahyu Ilahi; dilaksanakan oleh umat Islam atas petunjuk Rasulullah s.a.w. dengan kata-kata, perbuatan atau yang dipersetujuinya. Dari situlah lahirnya istilah “Attibbun Nabawi” yang diterjemahkan sebagai Pengubatan Nabi; dalam bahasa Inggeris diterjemah sebagai MEDICINE OF THE PROPHET.

Ulama’ terdahulu mengumpul petunjuk-petunjuk Rasulullah s.a.w. berkaitan ilmu perubatan dalam berbagai-bagai judul kitab. Judul yang paling banyak digunakan oleh mereka ialah “Attibbun Nabawi”. Ibnul Qayyim al Jauziah (wafat 751 Hijriah) juga menulis kitab yang diberi judul seperti yang tersebut dan telah menyatakan di awal kitabnya dengan katanya :

“Ini bahagian (fasal) yang amat berguna pada penyatakan petunjuk Rasulullah s.a.w. dalam pengubatan yang baginda sendiri melakukannya dan menganjurkan sahabat-sahabat baginda melakukannya”
(Attibbun Nabawi : Ibnul Qayyim hal. 5.)

Yang ditunjuk ajar oleh Rasulullah s.a.w. dalam pengubatan adalah amat banyak. Antaranya memakan ubat, penggunaan madu lebah, berbekam, pembedahan, mengadakan tempat-tempat rawatan, menjauhkan diri daripada penyakit berjangkit, menggunakan bahan-bahan dan tumbuh-tumbuhan semula jadi, berdoa, meminum air zamzam, membaca Ruqyah sebagai jampi dan lain-lain lagi.

Kertas ini hanya memberi tumpuan kepada satu cabang sahaja daripada cabang-cabang rawatan tadi iaitu mengkhusus kepada rawatan menggunakan ruqayah seperti yang dianjurkan oleh Rasulullah s.a.w.
APAKAH DIA RAWATAN ISLAM DAN APAKAH ASAS-ASASNYA?

Rawatan Islam adalah suatu ikhtiar penyembuhan penyakit, jasmani dan rohani yang diasaskan diatas hukum syarak oleh orang yang ahli (mahir) dengan kaedah-kaedah rawatan yang diluluskan oleh hukum syarak yang dilakukan semata-mata kerana Allah s.w.t.

Manusia adalah makhluk Allah yang di ciptakanNya dalam keadaan lemah ( Ar Rum : 54) amat memerlukan pertolongan terutama dari Allah (Fathir : 15), bagi mengatasi segala permasalahan kehidupan yang ditempuhi sepanjang hidup, baik didunia mahupun di akhirat.

Diantara permasaalahan yang dihadapi oleh manusia adalah masalah penyakit. Sama ada yang bersifat tabii (NATURAL) atau diluar tabii (SUPER NATURAL). Kedua-duanya wujud dan berlaku didalam kehidupan manusia. Apabila berlaku maka usaha mengatasinya perlu untuk kesejahteraan manusia itu.

Umat Islam mendapat anugerah Allah yang tidak ternilai, iaitu Al Quranul Karim. Sebagai panduan dalam semua aspek penghidupan untuk kebaikan dunianya mahupun akhiratnya. Al Quran adalah petunjuk (hidayah) dalam segala-galanya. Allah berfirman dalam surah Al Anaam ayat 38 bermaksud :

“Kami tidak tinggalkan sesuatu pun dalam al kitab (Al Quran) itu……..”

Maksud ayat tersebut mengikut setengah-setengah mafassiruun : Al Quran itu adalah kitab Allah yang sempurna didalamnya ada panduan dan petunjuk dalam semua hal yang diperlukan oleh manusia. Sama ada secara langsung atau tidak. Jelas nyata atau samar. Manusialah yang mesti menerokainya bagi mendapat panduan itu.

Merujuk perihal penyakit dan rawatanya, Al Quran menyentuh secara jelas nyata dalam ayat 82 surah Al Isra’ yang bermaksud

“Dan kami turunkan dari Al Qurah itu ayat-ayat suci yang boleh menjadi penyembuh (Syifa’) dan rahmat bagi orang yang beriman”.

Ahmad Mustaffa Al Maraaghi dalam tafsirnya (15:86) ketika mentafsirkan ayat diatas antara lain menyebut :

“Sesunggohnya Allah menurunkan Al Quran dan menjadikannya penawar kesembuhan dari berbagai penyakit. Itulah rahmat Allah kepada hambanya”

Perihal Al Quran menjadi penawar dan penyembuh penyakit disebut Allah beberapa kali dalam ayat-ayat yang berlainan. Antaranya surah Fussilat atat 44 bermaksud :

“Katakanlah wahai Muhammad (kepada manusia) : Al Quran itu bagi orang yang beriman adalah petunjuk dan penyembuh (penawar) segala penyakit”.

Dalam Surah Yunus ayat 57 bermaksud :

“Sesungguhnya telah datang kepada mu tunjuk ajar dari Tuhanmu (menerusi Al Quran) yang padanya ada penyembuh bagi penyakit- penyakit yang berada didadamu, petunjuk serta rahmat bagi orang-orang yang beriman”.

Didalam Al Quranul Karim terdapat 6 ayat yang menyebut secara jelas dan nyata perkataan Syifaa yang bermakna kesembuhan penyakit. Sehingga dikenali ayat-ayat itu dengan ayat-ayat “As syifa”” (Aayaatus Syifa’), ayat-ayat penyembuh.

Al Imam Al Qurtubi ketika menyebut tafsiran ayat syifa’ itu antara lain menyebut (10 : 316) yang bermaksud :

Ada dua kesembuhan yang boleh diperolehi dari Al Quran

1 Kesembuhan penyakit-penyakit hati nurani seperti kekufuran, kefasikan,kedegilan menerima hidayah. Bongkak, takbur, ujub dan lain-lain.

2 Kesembuhan dari penyakit-penyakit fizikal yang nyata.

Abi Said Al Khudri meriwayatkan hadith yang mafhumnya :

Kami diutuskan oleh Rasullullah s.w.s. untuk suatu misi dakwah seramai 30 orang. Kami memasuki sebuah perkampungan Arab. Malangnya kami tidak dilayan malah dihambat keluar dari kampong itu. Kami berkhemah diluar kampong. Pada malamnya ketua kampong tersebut disengat kala jengking. Kerana berbagai usaha merawat telah dilakukan, akan tetapi tidak berhasil, maka mereka mendatangai kami meminta di ikhtiar kesembuhan. Abu Said segera menjawab : Saya boleh ikhtiar dengan syarat dibanyar upahnya. Mereka setuju sekiranya sembuh maka 30 ekor kambing sebagai upahnya.

Abu Said Al Khudri segera pergi dan menjampi ketua kampong yang disengat kala jengking itu denga Al Fatihah 7 kali. Sembuh serta merta. Apabila diserahkan 30 ekor kambing sebagai upahnya, ada dikalangan mereka yang mempersoalkan sesame sendiri, wajarkah diambil kambing-kambing tersebut. Mereka merujuk kepada Rasulullah s.a.w.

Mendengar kisah itu Rasulullah s.a.w. bertanya Abu Said . “Dimana kamu mendapat maklumat Al Fatihah itu adalah jampi (ruqyah)?” Jawabnya : “ Ya Rasulullah, hati kecilku berbisik berbuat demikian”. Jawab Rasulullah “Ada dikalangan manusia memakan upah menjampi penyakit dengan jampi yang tidak benar (batil) sedang kamu mengambil upah dari jampi yang benar (Sidq). Ambillah upah itu dan berilah kepadaku satu habuan daripadanya”

Daripada Abi Umamah diriwayatkan hadith Rasulullah s.a.w. menyebut yang bermaksud :

“ Al Fatihah bermenfaat dengan izin Allah untuk mengikhtiarkan kesembuhan dari penyakit kulit, kusta, gila, batuk kering, demam, sakit perut dan sebagainya”

Aishah binti Abi Bakar r.a. meriwayatkan hadith seperti yang terdapat dalam Sahih al Bukhari bahawa Rasulullah s.a.w. merawat dirinya ketika sakit dengan ayat-ayat al Quran. Apabila baginda sakit agak tenat sebelum kewafatannya. Baginda meminta daku (Aishah) membacakan ayat-ayat al Muawwizaat (Tiga Qul) lalu aku berbuat demikian dan menyapukan nya ke Rasulullullah.

Urwah bin Azzubair, pernah meriwayatkan hadith diatas daripada Azzuhri lalu bertanya kepadanya bagaimana caranya rawatan tersebut. Jawab Azzuhri dibaca ayat-ayat al Quran tersebut lalu ditiup ditangan yang dibaca dan disapu kemuka pesakit.

Aishah r.a. dalam satu riwayat lain telah menyatakan bahawa beliau pernah membaca ayat-ayat al Quran ditangan Rasululullah s.a.w. lalu menyapunya kemuka Rasulullah dengan mengharapkan keberkatan yang lebih daripada tangan tersebut.


KONSEP PENGUBATAN ISLAM

Pengubatan Islam berkonsepkan wahyu Ilahi yang diambil daripada petunjuk Al Quran dan Al Sunnah dikenali sebagai ATTIBBUN NABAWI (Pengubatan Nabi Muhammad s.a.w.)

Bertitik tolak dari sistem perubatan yang berkonsepkan wahyu, maka ianya adalah suatu ibadah yang dilakukan untuk mencari keredaan Allah, kerana yang menyuruh kita mencari kesembuhan apabila mendapat penyakit ialah Allah. Firman Allah yang bermaksud :

“ Apabila saya sakit maka Dia (Allah) yang menyembuhkan”
(As-Syuaarak : 80)

Rasullullah s.a.w. bersabda yang bermaksud :

“Berubatlah wahai hamba Allah sesungguhnya Allah tidak menurunkan penyakit melainkan (bersamanya) diturunkan ubat. Diketahui oleh orang yang berusaha mencarinya dan tidak diketahui oleh orang yang jahil (tidak berbuat apa-apa):
(Hadith riwayat Abu Daud dan Al Tarmizi)

Apabila usaha yang bersungguh-sungguh dilakukan sehingga melibatkan penyelidikan-penyelidikan dan pengembangannya kerana mentaati perintah Allah maka dengan sendirinya usaha itu menjadi suatu ibadah. Kerana hakikat ibadah itu adalah kepatuhan kepada segala perintah Allah dengan penuh kerelaan.

Mencari ubat yang sesuai dengan penyakit dan mengusahakan bersungguh-sungguh untuk dianugerahkan oleh Allah kesembuhan yang menjadi milikNya sahaja merupakan suatu kerja murni yang diusahakan oleh hamba bagi merialisasikan makna ibadah kerana akur kepada qada dan qadar Allah.

Dalam usaha membantu dan menolong pesakit, Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud :

“Sesiapa yang berkemampuan menolong saudaranya (yang sakit) bagi menyembuhkannya maka hendaklah dia lakukan :
(Hadith riwayat Jabir bin Abdullah)

Daripada konsep sebegini maka bolehlah dikatakan bahawa sesiapa sahaja yang beriman dengan Allah dan melibatkan dirinya dalam sistem pengubatan kerana mentaati perintah dan mengharapkan redha Allah, maka prinsip itu adalah islamik dan boleh dikatakan pengubatan Islam.

Ulamak Hadith (Muhaddithun) telah mengumpul semua petunjuk Rasulullah s.a.w. dalam kitab-kitab mereka. Pengumpul-pengumpul hadith seperti Al-Bukhari, Muslim, Abu Daud, An- Nasaai’, Ibnu Majjah, At Tirmidhzi dan lain-lain telah mengkhususkan satu bab dalam kitab-kitab hadith mereka dengan menamakan Bab At-Tadaawi ( bab pengubatan penyakit.)Pengarang-pengarang kitab termasyhur telah mengkhususkan Kitab yang diberi judul “ AT-THIBBUN NABAWI” oleh ratusan penulis antaranya:

Abu Bakar As-Sunni (364 Hijrah)
Abu Nuaim Al-Asbahaani (430 Hijrah)
Al-Hafidz Shamsuddin Az-Zahabi (748 Hijrah)
Ali Abdul Karim Al-Hamawi (720 Hijrah)
Abul Abbas Jaafar bin Muhammad (430 Hijrah)
Jallaluddin As-Sayuti (911 Hjrah)
Hibatuddin Said BinIbrahim (560 Hijrah)
Khairuddin Hadhzor bin Mahmud (948 Hijrah)
As-Sayyid Salleh bin Abdul Aziz Al-Mardini (1123 Hijrah)
As-Shihab Al-Qastalanaani
Al-Habib An-Nisaaburi
Muhammad Assafti Uzzainabi
Ibnu Abi A’sim
Abul Hassan Ali bin Musa
Dhiyauddin Al-Maqdisi dan lain-lain lagi banyaknya.

Dalam Al-Quraanul Karim terdapat banyak ayat-ayat yang menyebut penyakit rohani dan jasmani. Begitu juga dalam As-Sunnah banyak didapati Hadith-hadith nabi yang menyentuh tentang penyakit dan pengubatannnya. Inilah petunjuk yang dijadikan konsep pengubatan Islam .

PERIHAL PENYAKIT

Berasaskan kepada petunjuk Al-Quran as-Sunnah, Ulamak-ulamak Islam yang membicarakan perihal penyakit dan pengubatannya, telah menjelaskan bahawa umumnya penyakit terbahagi kepada dua bahagian

Pertama: Penyakit Kerohanian (Amraadzul Qulub)
Kedua: Penyakit Kejasmanian (Amraadzul Abdaan)

Pernah juga disebut sebagai Tibbur Ruhaani atau Tibbul Arwah dan Tibbul Abdaan atau Thibbul Ajsam.

Amraadzul Qulub terdapat dalam Al-Quran begitu banyak seawal Ayat 10 dalam Surah Al-Baqarah , Allah Subhanahu Wataa’la berfirman yang bermaksud ,

“Dalam hati-hati mereka (Qulubihim) ada penyakit”

Ayat ini tidak merujuk kepada penyakit hati secara fizikal , tetapi hati yang bersifat rohani atau disebut hati nurani, kerana sambungan ayat itu seterusnya membawa erti ,

“(Seandainya tidak segera dirawat) maka Allah menambahkan lagi penyakit tersebut dan bagi mereka seksa yang amat pedih disebabkan mereka berdusta (dengan Allah)”

Ayat ini menjelaskan bahawa orang yang berdusta adalah berpenyakit hati nurani yang perlu dirawat segera . Kalau terlambat atau langsung tidak dirawat maka penyakit tersebut akan bertambah kronik. Akhirnya (sekiranya dia meninggal) neraka Allah menunggu sebagai pembalasan,

Penyakit-penyakit kerohanian (Amraadzul Qulub) amat banyak yang disebut oleh Al-Quran dengan menyebut jenis-jenis penyakit yang berlainan, antaranya :

Sihir (disebut sebanyak 54 kali didalam AL-Quran)
Gila (Majnun) 11 Kali
Al-Ain (Al-Ain) 1 kali
Penyakit-penyakit kerohanian (Amraadzul Qulub) 40 Kali

Sedangkan Al-Quran menyebut penyakit-penyakit jasmani sepintas lalu dan tidak banyak berulang seperti perkataan berikut :-

1. Al-Akma (Buta mata) (Surah An-Nur 61)
2. Al-A’raj 2 kali (Tempang/Cacat Anggota) (Surah An-nur 61)
3. Pekak/Bisu (Al-Baqarah -18)
4. Mandul (Al-Imran 40)
5. Mardza – Pesakit Fizikal (Al-Baqarah 196)

Hal sedemikian menggambarkan bahawa penyakit-penyakit kerohanian adalah lebih serius berbanding dengan penyakit fizikal, jika dilihat dari aspek gambaran istilah penyakit itu dalam Al-Quranul Karim.

Mungkin sebab utamanya kerana penyakit fizikal mudah dikesan oleh pesakit berkenaan atau oleh perawat (doktor) yang merawatnya. Adapun penyakit-penyakit spritiual (kerohanian) seperti penyakit yang disebabkan oleh sihir Al-‘ain , hati batu, kemurungan, hasad, bongkak takabbur, degil, riyak dan seumpamanya tidak mudah dikesan lebih-lebih lagi yang terkena penyakit itu enggan mengubati dirinya.

Penyakit-penyakit kerohanian perlu diubat secara kerohanian; antaranya adalah dengan penggunaan pendekatan keagamaaan. Bermunajat kepada ALLAH, bertaubat, bertahajjud, Qiyamulllail, membaca AL-QURAN, menggunakan ayat –ayat kesembuhan untuk merawat dan sebagainya.

AL-QURAN DAN PENGUBATAN PENYAKIT

ALQuranul Karim bukanlah Kitab pengubatan. Ianya Kitab Hidayah dari Allah untuk manusia agar beriman dan bertakwa kepada-Nya. Seawal ayat Kedua dalam Surah Kedua Al-Quran (Al-Baqarah) Allah berfirman yang bermaksud:

“ Kitab (Al-Quran) ini tidak ada keraguan padanya. Ia memberi petunjuk kepada orang-orang bertakwa”

Kitab-kitab Allah adalah Kitab yang paling sempurna, tidak ada kebatilan padanya. Ianya lengkap sempurna. Segala-galanya disentuh oleh Al-Quran tanpa meninggalkan apa-apa pun untuk panduan manusia.

Mengenai pengubatan penyakit, Al-Quran menyebut yang bermaksud :

“ dan kami menurunkan dari Al-Quran sesuatu yang menjadi penyembuh (syifa) dan rahmat bagi orang yang beriman dam Al-Quran itu tidaklah menambah kepada orang yang zalim selain kerugian jua”

Ayat itu terlalu luas maknanya. Salah satu aspek yang boleh difahami, bahawa ada dua jenis kesembuhan dari ayat Al-Quran :

1. Kesembuhan dari penyakit-penyakit fizikal yang diistilahkan “Syifa’”kerana sifat syifa’ itu yang mudah dilihat iaitu penyakit fizikal dan kesembuhan pun boleh dilihat.

2. Kesembuhan dari penyakit-penyakit kerohanian yang diistilahkan “Rahmah”. Rahmah agak sukar dilihat seperti penyakit-penyakit kerohanian tidak mudah dilihat kerana ia tersembunyi di dalam diri manusia. Kesembuhannya pun tidak dapat dilihat dengan mudah.

Oleh yang demikian ada dalam Al-Quranul Karim ayat-ayat penyembuh yang boleh digunakan sebagai ikhtiar kesembuhan samada untuk penyakit jasmani mahupun rohani.

Khusus mengenai istilah Syifa’ yang bererti kesembuhan penyakit, Al-Quranul Karim menyebut sebanyak enam kali yang dikenali sebagai Ayat Syifa’ (Ayaatus Syifa’) iaitu ayat-ayat yang bermaksud seperti berikut:

1. Dan kami turunkan Al-Quran yang padanya ada (ayat) penyembuh penyakit (fizikal) dan kerahmatan (Kerohanian) bagi orang yang beriman. (Al-Isra’ 82)

2. “ Katakanlah Al-Quran itu adalah petunjuk dan penyembuh penyakit bagi orang yang beriman” (Fussilat 44)

3. “ Keluar`dari perut lebah itu madu yang bermacam-macam warna, padanya terdapat kesembuhan bagi penyakit manusia” (An-Nahli 69)

4. “ dan apabila saya sakit dialah (ALLAH) yang menyembuhkannya.”
(As-Syuaara’ 80)

5. ”dan disembuhkan (penyakit) di dalam dada-dada kaum yang beriman.” (At-Taubat 14)

6. “ Sesungguhnya telah datang kepadamu pengajaran dari tuhanmu dan penyembuh (penyakit) yang berada di dalam dada-dada manusia. (Yunus 37)

Perkataan syifa’ dalam kamus “Al-Munjid” berakar kata dari syafiya, syifa’ bermakna kesembuhan dari sesuatu penyakit atau Allah Ta A’la menyembuhkan si pulan daripada penyakitnya.

Ketika membuat tafsiran ayat-ayat Syifa’ khasnya ayat 82 Surah Al-Isra’ ,Al-Maraaghi menyebut bahawa Qataadah berkata ;

“Sesungguhnya Allah menjadikan Al-Quran itu penyembuh penyakit dan rahmat bagi orang yang beriman”
(tafsir Al-Maroghi 15:86)

Membaca ayat-ayat Al-Quran tertentu sebagai ikhtiar penyembuhan kepada penyakit dengan penumpuan kepada kesakitannya adalah disepakati Ulamak tentang keharusannya kerana jelas daripada ayat tadi yang menyebut ayat sebagai perantaraan untuk penyembuhan.

Oleh sebab itu Ulamak-ulamak terdahulu hinggalah terkini telah melibatkan diri dalam usaha pengubatan manusia dengan menggunakan Al-Quran . Mereka telah banyak menulis kitab. Antaranya kitab-kitab yang bermaksud :

1. Mengubati penyakit dengan Al-Quran oleh Ridha Az Zarkaawi
2. Berubat dengan Al-Quran oleh Abdul Mun’im Qindil
3. Mengubati Sihir dengan Al-Quran dan As-Sunnah oleh Salehhudin Mahmud.
4. Sistem Al-Quran dalam Pengubatan oleh Usamah Al-Iwadhi.
5. Pengubatan daripada AL-Quran dan As-sunnah oleh Abdul Latif Al-Baghdadi.
6. Pengubatan didalam Al-Quran dan As-Sunnah oleh Mohammad Mahmud Abdullah
7. Kesembuhan Penyakit dengan Doa oleh Mohammad Mahmud Abdullah.
8. Mengubati Penyakit dengan Air dan Doa oleh Darul Hadhzarah.

Dan banyak lagi kitab yang senada dengan yang tersebut.

...bersambung ke SIRI 2

Wednesday, February 10, 2010

SAKA


SAKA

llmu Saka Boleh Sakiti Orang Lain Dan Diri Sendiri
Membicarakan tentang SAKA adalah satu perkara sensitif. Sesuatu yang tidak nampak dan tidak mudah untuk diyakini. Masyarakat melayu memahami saka sebagai ilmu yang diperturunkan atau dipusakai daripada waris teratas kepada waris di bawahnya daripada ibu ataupun bapa kepada anak, daripada datuk atau nenek kepada salah seorang daripada cucu atau cicitnya, ataupun ilmu yang dipusakai daripada seorang bapa saudara kepada anak saudara atau kepada seseorang yang berada dalam lingkungan keluarga.

Saka adalah sejenis gangguan makhluk halus yang berpunca sama ada daripada jin atau syaitan. Kebiasaannya proses terjadinya saka ini bermula apabila ada manusia yang ingin berdamping dengan makhluk halus dan akhirnya menggunakan kebolehan yang ada pada makhluk halus tersebut untuk tujuan-tujuan tertentu.

Yang dimaksudkan dengan ‘ilmu yang dipusakai’ itu ialah ilmu yang ada kaitan dengan jin-jin, sama ada jin berkenaan dibela, dibuat sahabat ataupun dibuat saudara, disedari atau tidak disedari. Dengan perantaraan makhluk tadi, waris berkenaan berupaya melakukan rawatan penyakit, menilik dan sebagainya dalam keadaan menurun atau tidak menurun. Hasil daripada penglibatan makhluk ini juga waris adakalanya melibatkan diri dengan ilmu kebatinan mempertahankan diri seperti ilmu amalan wali suci, budi suci dan lain-lainnya atau ilmu kebatinan yang dinamakan amalan Al-Fatihah, silat syeikh, amalan sinar Islam dan sebagainya.

Amalan kebatinan mempertahankan diri ini juga melibatkan ilmu kebal, ilmu penggerun, ataupun amalan yang lebih bersifat peribadi seperti ilmu seri muka, ilmu kebidanan tradisional atau ilmu andaman tradisional. Pemilik saka yang melibatkan ilmu perbomohan ataupun dukun yang diwarisi oleh seseorang akan membolehkan pewaris memiliki kebolehan untuk melakukan rawatan dan sebagainya yang berkaitan dengan ilmu kebatinan seperti yang pernah dilakukan oleh pewaris tadi, berupaya melakukan rawatan dalam keadaan menurun biarpun dia tidak pernah mempelajari ilmu kebatinan yang khusus.

Dari sinilah lahirnya orang yang tidak sedarkan diri atau separuh tidak sedarkan diri, menurun lalu melakukan rawatan, berupaya menilik sesuatu yang tidak dapat dilihat oleh mata kasar dan sebagainya. Hal demikian berlaku kerana makhluk tadi meresap dalam tubuh orang berkenaan, menguasai otak, jasad, lidah dan pergerakkan lalu menggunakan jasad manusia untuk bertindak.Keadaan seperti ini dikenali sebagai ‘menurun’ dimana makhluk halus tadi telah menurun atau meresap dalam tubuh manusia lalu bertindak melakukan sesuatu menurut tujuan asal makhluk ini meresap dalam tubuh manusia. Pelbagai natijah luar biasa (nadir) mencarik kebiasaan adat dan tidak dapat difikiri oleh akal punca dan sebab musabab berlaku seperti yang dijelaskan. Iaitu boleh melakukan rawatan, menilik benda-benda ghaib, menjadi kebal, digeruni, mengangkat benda-benda berat dan sebagainya yang tidak upaya dilakukan oleh manusia biasa

Makhluk yang berdampingan itu dalam proses masa tertentu menjadi sebahagian daripada dampingan manusia menyebabkan orang yang seumpama ini berupaya melakukan sesuatu yang tidak upaya dilakukan oleh manusia biasa. Jin atau makhluk halus yang dibela oleh manusia, pada kebiasaannya memerlukan manusia yang biasanya terdiri daripada kaum keluarga atau terus berdampingan dengan manusia setelah tuan yang asal tadi meninggal dunia. Makhluk yang seperti inilah yang dinamakan SAKA yang diperturunkan dari satu generasi kepada generasi berikutnya.

Penurunan saka boleh berlaku dengan sengaja atau tidak sengaja.

Dilakukan dengan sengaja apabila seseorang itu secara berterangan menyatakan pada waris tertentu seperti anaknya yang dia adalah orang yang paling sesuai atau berkelayakkan mewarisi ilmu pemiliknya yang dimiliki selama ini. Apabila orang yang berkenaan menyatakan kesanggupannya menerima, maka bermula dari tarikh itu dia telah mewarisi saka tadi.

Penurunan saka juga boleh berlaku secara tidak langsung apabila seseorang waris itu menerima barang-barang tertentu, yang pada kebiasaannya terdiri daripda keris, lembing ataupun tombak atau objek lain seperti tangkal, azimat, batu geliga, akik dan sebagainya.

Apabila seseorang itu menerima saka tadi, tidak kira samaada pada asalnya pewaris itu redha atau tidak lalu akhirnya tunduk menerima dan melakukan upacara atau syarat-syrat yang diajar secara langsung atau tidak langsung termasuk ketika mimpi, makhluk tadi akan semakin rapat dengan ‘tuan’ barunya yang boleh ‘diperintahkan’ melakukan sesuatu. Iaitu untuk tujuan rawatan seperti yang dijelaskan. Untuk membinasakan lawan atau orang lain dengan permintaan pelanggan yang datang menemuinya.Dari sinilah lahirnya pelbagai jenis amalan kebatinan seperti ilmu pengasih, ilmu penunduk, ilmu seri muka, ilmu pemisah iaitu untuk memisahkan antara suami isteri, ilmu pelalau iaitu ilmu menyebabkan seseorang itu tidak kira lelaki atau perempuan tidak mendapat jodoh atau premis perniagaan yang tidak didatangi oleh pelanggan.
Termasuk dalam ilmu kebatinan ini ialah khidmat daripada pemilik saka yang boleh digunakan untuk menyakiti seseorang yang boleh menyebabkan seseorang itu tidak normal atau bertindak seperti orang yang tidak waras, santau dan sebagainya. Semua amalan ini termasuk dalam kategori ilmu sihir iaitu tindak tanduk manusia yang melibatkan jin-jin atau yang dikenali sebagai makhluk-makhluk halus. Perlu dijelaskan bahawa amalan sihir adalah salah satu perbuatan dosa besar yang membinasakan.Ilmu Yang Diwarisi Melalui Saka Ada Dua Jenis

Jenis Pertama

Adalah seperti yang dijelaskan diatas yang ada kalanya boleh digunakan untuk sesuatu yang dianggap boleh memberi manfaat seperti untuk tujuan rawatan, ilmu pengasih, digunakan untuk mencari barang hilang dan sebagainya. Selain mencari barang hilang saka juga boleh digunakan untuk mencuri barang kepunyaan orang lain seperti mencuri wang, barang kemas, pakaian termasuk seluar dalam dan baju dalam. Terlalu banyak hadis membicarakan tentang keupayaan jin-jin yang mencuri bahan makanan iaitu kurma dizaman Nabi s.a.w.

Selain boleh ‘digunakan’ untuk tujuan yang dijelaskan tadi, makhluk ini juga sering menyakiti orang lain, jiran-jiran termasuk kaum keluarga tuan saka tadi malah dalam keadaan tertentu makhluk ini boleh menyesatkan iman si empunya diri yang dianggap sebagai tuan tadi akan menyerang tuannya terutama ketika telah uzur,sakit atau ketika tua.

Orang Melayu yang memahami hal-hal yang berkaitan dengan saka ini sering beranggapan bahawa makhluk ini seumpama tidak terkawal apabila tuannya meninggal dunia dan tidak ada dikalangan keluarga yang sedia untuk mengambil alih peranan yang dimainkan oleh pewaris selama ini. Keadaan akan menjadi redha apabila salah seorang daripada waris sudi menjadi tuan kepada makhl;uk ini.

Anggapan ini ada kebenarannya tetapi pada hakikatnya biarpun makhluk ini mempunyai tuan baru ia tetap menjadi masaalah kepada manusia terutama kepada keluarga yang terlibat kerana antara tujuan utama iblis dan syaitan itu ialah untuk menyesatkan manusia seberapa banyak yang boleh agar mereka dapat masuk keneraka bersamanya.

Jenis Kedua

Saka ataupun penyakit yang diwarisi daripada seorang pewaris kepada seorang atau beberapa orang waris akibat daripada gangguan atau serangan iblis dan syaitan yang berlaku turun temurun. Bermaksud sekiranya seorang pewaris itu sakit, sakit yang sama akan dideritai oleh warisnya.

Pada kebiasaannya sakit yang berpunca daripada saka tidak kira samada saka jenis pertama atau kedua adalah sama. Senagai contoh sekiranya seseorang itu tidak boleh tidur malam, selalu termenung, berasa sakit kepala seperti dibaji-baji lalu dia menghantuk-hantukan kepala maka keadaan yang sama akan dialami oleh keturunannya atau mereka yang diserang oleh saka tadi yang terdiri daripada kaum keluarganya.Tidak mudah untuk memberi penjelasan bahawa seseorang itu sakit akibat saka. Umumnya apabila sesuatu masaalah atau sakit itu dirujuk kepada mereka yang terlibat dengan amalan kebatinan, maka selalunya dikatakan bahawa penyakit tersebut dirujuk sebagai kena buatan orang, kena sihir, gangguan, saka dan sebagainya.

Hakikatnya masaalah penyakit perlu dirujuk kepada pakar kerana punca penyakit itu adalah pelbagai akibat kecederaan seperti luka,patah, keracunan, stress, depress dan sebagainya akibat gangguan ataupun sihir.
Segala punca gangguan ini sukar diakui oleh pengamal perubatan moden tetapi kesemua faktor yang dijelaskan berlaku kepada mangsa.PROFESION SAKA

Sesetengah ilmu saka ini juga melibatkan makhluk halus yang berkaitan dengan profesion tertentu yang kadang-kala melibatkan haiwan tertentu seperti :-

1.SAKA HARIMAU. Saka jenis inilah yang menjadi pilihan kebanyakan pembelanya sebab ia lebih berani dan mampu menakutkan orang ramai apatahlagi musuh-mush ‘tuannya’. Bagi mereka yang berniat tidak baik kepada pembela saka ini atau ahli keluarganya atau rumah kediamannya atau kebunnya maka jin peliharaan tadi akan menjelma menjadi seekor harimau bagi tujuan menakutkan orang berkenaan.

2. SAKA BUAYA. Kebiasaannya saka jenis ini digunakan untuk tujuan mengawal atau menjinakkan haiwan buaya.

3. SAKA ULAR. Kebiasaannya saka jenis ini digunakan untuk tujuan mengawal atau menjinakkan haiwan ular.

4.SAKA BOMOH. Kebiasaannya saka jenis ini digunakan untuk tujuan mengubat pesakit-pesakit yang ada kaitan dengan makhluk halus.

5. SAKA KUAT. Kebiasaannya saka jenis ini digunakan untuk tujuan supaya ‘tuannya’ menjadi kuat boleh mengangkat barang-barang yang berat atau menjadikan ‘tuannya’ kebal daripada sebarang tikaman objek tajam.

6. SAKA SUSUK. Kebiasaannya saka jenis ini digunakan untuk tujuan supaya ‘tuannya’ lebih kelihatan cantik pada pandangan mata yang melihatnya walaupun hakikatnya dia tidak lagi cantik. Biasanya diamalkan oleh kaum wanita.

7. SAKA BIDAN. Kebiasaannya saka jenis ini digunakan untuk tujuan perbidanan dan urutan selepas bersalin.KESAN-KESAN BAIK KONONNYA YANG BOLEH DIPEROLEHI OLEH SESEORANG DARIPADA AMALAN SAKA ( jadi janganlah menerima saka ini)

1. Boleh melindungi diri,ahli keluarga dan harta benda.

2. Boleh mengawal banatang buas.

3. Boleh memberikan kekuatan dan kekebalan kepada pengamalnya.

4. Boleh menghasilkan daya tarikan yang berbentuk khayalan kepada orang yang memandangnya.

5. Boleh menguruskan lading dan kebunnya.

6. Boleh membuat orang sakit melalui bisikan-bisikan jin peliharaannya di telinga pembelanya.

7. Boleh meramalkan perkara-perkara ghaib.

KESAN BURUK DARIPADA SAKA

Sukar untuk melihat secara zahir kesan buruk daripada saka ini, namun apabila menggunakan kacamata agama berasaskan al-Quran dan as-Sunnah maka kelihatanlah kesan buruk diantaranya ialah :-

1. Boleh membawa syirik kepa Allah SWT kerana manusia bergantung kepada yang selain daripada Allah iaitu jin, syaitan dan makhluk halus.

2. Boleh mengganggu pembelanya jika pembelanya melanggar pantang larang seperti tidak menjamunya pada masa-masa tertentu. Atau tidak mengasapkan objek tertentu seperti keris dan sebagainya dengan asap kemenyan pada malam jumaat.

3. Boleh merosakkan hubungan suami isteri di mana makhluk halus saka ini boleh berupa dalam bentuk tuannya(pembela) dan menyetubuhi isteri tuannya sedangkan tuannya yang sebenar di tempat lain tanpa pengetahuan isteri tersebut.

4. Boleh memecah belahkan keluarga dan masyarakat selepas sesi rawatan di mana makhluk halus tadi akan memberitahu kepada pesakit kononnya yang membuatkan dia sakit ialah si fulan bin si fulan yang dengki kepadanya.

5. Boleh menipu daya pembelanya kerana mereka akan beramal dan berzikir dengan jumlah yang tertentu dalam tempoh tertentu kerana arahan makhluk halus.

6. Boleh menyebabkan pembelanya menjadi malas kerana bergantung harap kepada jin peliharaannya untuk menguruskan kerja sehariannya seperti menguruskan lading, menjaga ternakan, berburu, turun ke laut menangkap ikan, mengarahkan toyol mencuri duit dan sebagainya.

7. Boleh menyebabkan ‘tuannya’ susah keluar ruh ketika hendak mati seperti kehausan yang amat sangat dan sebagainya.

HUKUM SAKA PADA PANDANGAN AGAMA

Hukumnya adalah haram dan berdosa serta boleh menyebabkan syirik kepada Allah. Jika kita telah memilikinya maka berusahalah untuk membuannya. Jika kita bakal memilikinya, maka tolaklah daripada menerima saka tersebut.

Ini keraana iblis dan syaitan telah bersumpah di hadapan Allah SWT bahawa dia dan kuncu-kuncunya akan terus berusaha mengganggu, menipu danmenyesatkan manusia sehinggalah ruh manusia berpisah dar jasadnya sebagaimana yang dijelaskan dalam surah al-Hijr ayat 39 yang bermaksud :
“Iblis berkata : Wahai Tuhanku, oleh kerana Engkau telah menjadikan aku sesat, maka sesungguhnya aku akan menghiaskan segala jenis maksiat kepada manusia di muka bumi ini dan aku pasti akan menyesatkan mereka kesemuanya”.

Al-Quran telah menjelaskan bahawa manusia adalah khalifah Allah di atas muka bumi ini bukannya malaikat atau jin yang merangkumi iblis dan syaitan. Mengapa manusia harus merendahkan darjatnya yang lebih tinggi daripada jin yang akhirnya terpengaruh dengan tipudaya jin.

Allah SWT telah memberi amaran kepada umat manusia supaya sentiasa berwaspada daripada iblis dan syaitan kerana makhluk halus ini ialah musuh ketat manusia sebagaiman ayat 60 Surah Yasin yang bermaksud :
“Bukankah Aku telah perintahkan kamu wahai anak Adam agar kamu jangan menyembah syaitan? Sesungguhnya syaitan itu musuh kamu yang jelas”.

RAWATAN TERHADAP SAKA

Cara membuang saka bukanlah dengan cara bersemah, membuang ancak dan sebagainya yang jelas bertentangan dengan ajaran Islam. Tetapi kita disuruh oleh Islam supaya membina pertahanan diri dengan amalan yang fardhu mahupun yang sunat. Banyakkan zikir dan doa yang boleh melindungi kita daripada gangguan syaitan seperti :-

1. Melazimkan diri dengan membaca ayat kursi selepas solat dan sebelum tidur atau ketika diganggu oleh makhluk halus.

2. Lazimmembaca doa mengusir syaitan dalam ayat 97-98 surah al-Mukminun.
2.1. Sentiasa membaca al-Quran terutamanya surah al-Baqarah
2.2. Sering membaca ta’awwuz ketika hendak memulakan sesuatu kerja.
2.3. Amalkan pada setiap pagi dan petang dengan membaca al-Mu’awwizat (surah al-Ikhlas, surah al-Falaq dan surah an-Nas) dengan duduk menghadap kiblat sambil menadah kedua belah tangan seperti orang berdoa. Selepas membaca Fatihah dan mu’awizzat tersebut, tiup ke tangan perlahan-lahan hingga habis nafas kemudian raup dua tapak tangan tadi ke muka, kepala dan seluruh anggota badan (yang boleh dicapai oleh tangan). Lakukanlah amalan ini sekali atau 3 kali sebagai perlindungan daripada gangguan jin dan syaitan. Ianya boleh dilakukan untuk diri sendiri atau anak isteri.

3. Bagi melindungi rumah kediaman pula hendaklah kita elakkan menyimpan sebarang patung di dalam rumah, pastikan bacaan al-Quran sering berkumandang di dalam rumah dan amalkan solat hajat beserta bacaan Yasin memohon kepada Allah SWT melindungi rumah kediaman kita.
4. Lazimkan diri untuk qiyammullail kerana syaitan akan kepanasan apabila mendekati manusia yang sentiasa melakukan ibadah di waktu malam.

5. Sentiasa berpuasa sunat pada hari-hari yang disunatkan berpuasa kerana ianya boleh menyempitkan saluran pergerakan syaitan dalam badan manusia.

6. Dapatkanlah rawatan daripada pengamal pengubatan Islam yang berasaskan syariat dan bukannya pengamal perubatan yang berasaskan makhluk halus atau berdampingan dengan jin dan syaitan.

7. Bakar tulisan, buku, tangkal azimat yang diterima.Boleh juga direndamkan ke dalam cuka atau garam dan kemudian dibuang ke sungai atau laut atau ditanam.

8. Jangan sebut nama pewaris atasnya.

9. Jangan jumpa pengamal ilmu saka itu.

10. Ingatlah, manusia hanya berikhtiar dan berusaha, kesembuhan milik Allah SWT. Yang penting jangan putus asa atau rasa jemu untuk terus berikhtiar mencari kesembuhan yang sebenar.

Kertas kerja dibentangkan oleh Ust.Mohd Fauzi Mustaffa dalam seminar perubatan Islam anjuran Iq Insan Training & Consultancy dan diedit oleh Ust Zaini Zainal)BIODATA USTAZ


SEJARAH HIDUP & PENDIDIKAN

Dilahirkan di sebuah perkampungan Melayu iaitu Kg.Berangan Enam,Umbai di negeri Melaka yang terkenal dengan jolokan Medan Ikan Bakar Umbai. Beliau dibesarkan di sana sehinggalah berpindah mengikuti kedua ibubapa serta ahli keluarganya ke perkampungan Felda Seri Aman/Bukit Aping Barat Kota Tinggi Johor. Ayahanda beliau berasal dari Jelebu Negeri Sembilan manakala ibunya berasal dari Umbai Melaka.Beliau mempunyai tujuh orang adik beradik dan berkat kesabaran kedua bapanya, lima daripada adik-beradiknya termasuk beliau sendiri telah berjaya menamatkan pelajaran di peringkat yang tertinggi di universiti dalam negeri. 


Mendapat pendidikan sekolah awal di Sek.Keb.Seri Aman, SMK Bandar Easter, SMK Tun Habab dalam daerah Kota Tinggi Johor. Mendapat keputusan yang baik dalam STPM membolehkan beliau menyambung pelajaran di Universiti Malaya dari tahun 1990-1994 sehingga memperolehi Ijazah sarjana Muda Ekonomi (Kepujian) dalam pengkhususan Pentadbiran Awam. Beliau juga mempunyai beberapa sijil pengurusan dan perancangan serta perakaunan asas dari Maktab Kerjasama Malaysia.

Mendapat pendidikan agama daripada persekolahan agama di negeri Johor selama 10 tahun sehingga ke peringkat Sekolah Khas Agama Johor dan peringkat IV Thanawi.

Beliau bergiat aktif di kampus di Universiti Malaya dan antara jawatan persatuan yang tertinggi disandang ialah sebagai Setiausaha Agong Majlis Perwakilan Pelajar (MPPUM) pada sesi 92/93 yang bertanggung jawab menjaga kebajikan lebih 10,000 mahasiswa/i ketika itu. Menjadi pengarah bagi kebanyakan projek persatuan pelajar di kampus selain aktif dalam bidang sukan dan khidmat masyarakat menjadikan beliau seorang yang lebih matang, berkeyakinan dan berpengalaman dalam urusan pentadbiran serta pengurusan apa jua program yang dianjurkan.

KELUARGA


Melangsungkan perkahwinan pada tahun 1996 dengan Pn.Sofiah Bte Mohamed yang berkelullusan Ijazah Sarjana Muda Usuluddin (Kepujian) dari Universiti Malaya. Diuji dengan ujian lambat mendapat zuriat tidak mematahkan semangat beliau. Akhirnya setelah 10 tahun menunggu akhirnya beliau dan isteri telah dikurniakan cahayamata pertama pada 4 September 2006 iaitu anak lelaki yang diberi nama Muhammad Mujahid Bin Md Zaini, kini berumur 6 tahun dan setahun kemudian beliau menerima seorang lagi cahayamata perempuan pada 1 November 2007 yang diberikan nama Khadeejah Khaleelah Bte Md Zaini, kini berusia 5 tahun menjadi pelengkap kepada kebahagiaan mereka sekeluarga..

Kini isteri beliau sudah berada diperingkat akhir untuk melengkapkan pengajian di peringkat Sarjana Filosopi (PHD) Pendidikan di Universiti Tun Hussein Onn Batu Pahat Johor.


KERJAYA DAN KHIDMAT PENGUBATAN ISLAM


Dalam kerjaya pula beliau telah melalui pelbagai pengalaman kerja yang pelbagai bidang. Beliau pernah menjadi Guru Sandaran sepanjang tahun 1995-1997, tidak pergi melaporkan diri walaupun telah ditawarkan kursus Diploma Pendidikan padan tahun 1996. Beliau juga pernah bekerja dengan sebuah koperasi Melayu yang terkenal pada penghujung tahun 90-an. Selepas itu beliau telah menubuhkan syarikat bersama rakan-rakan beliau dan bekerja sendiri sehinggalah tertubuhnya IQ INSAN Training & Consultancy pada tahun 2007.

Dalam bidang rawatan Islam pula beliau adalah generasi pertama yang dilahirkan oleh Persatuan Perubatan Islam Darussalam Malaysia (DARUSSALAM) bermula pada tahun 2001 lagi beliau telah menerima Ijazah Perubatan Islam daripada TG Ust.Dato’ Ismail Kamus dalam bidang pengubatan Islam.


SEMINAR DAN KURSUS

Beliau telah menganjurkan beberapa siri seminar dan kursus dalam semua bidang pengubatan Islam. Sehingga kini lebih 1000 orang peserta mendapat manafaat dengan menyertai segala usaha dakwah yang beliau lakukan. Untuk menyebarluaskan lagi usaha murni dalam bidang pengubatan Islam ini, beliau akan membuat perkongsian pintar dengan beberapa sahabat baik serta peserta terpilih untuk bersama-sama menjadi urusetia dan penganjur bagi setiap program yang akan dianjurkan mulai tahun 2009 ini.

Beliau juga telah terpilih untuk menjadi Ahli Panel Pembentukan Kurikulum Diploma Pengubatan Islam di bawah kendalian Bahagian Perubatan Tradisional & Komplimentari, Kementerian Kesihatan Malaysia. Ahli Panel yang terpilih seramai 20 orang ini terdiri daripada tokoh-tokoh ilmuwan dan pakar dalam bidang Pengubatan Islam di Malaysia. Antara yang terlibat ialah Ybhg.Tuan Guru Dato’ Haron Din, Datuk Amran Kasimin, Prof.Dato’ Dr.Mohamad Hatta Shahrom, Prof.Syed Jamullail dan lain-lain lagi berbincang dan berdiskusi bersama para doktor yang mewakili Kementerian Kesihatan.

PENGALAMAN SEBAGAI PENCERAMAH


Kini beliau adalah generasi terawal berdaftar sebagai Pengamal Perubatan Islam di bawah seliaan Kementerian Kesihatan Malaysia. Mendapat jemputan daripada banyak pihak dalam usaha membantu masyarakat dalam pengubatan Islam mutakhir kini. Beliau boleh dihubungi melalui talian 013-2006363.

Terkini beliau baru sahaja mendapatkan ilmu pengubatan Islam daripada seorang Pak Kiyai di Riau Indonesia yang bernama Kiyai Pak Ali yang mempunyai kelulusan PHD dari Universiti Malaya merangkap Pengasas Pasentren di Riau dan juga mantan Dekan Fakultas di Universiti Islam Syraif Kassim Riau,Indonesia. Pengalaman selama 4 hari di Riau memberikan beliau suatu penghayatan hidup yang lebih bermakna lagi. Semoga ilmu yang diperolehi akan dapat membantu dalam usaha pengubatan beliau.

AKTIVITI TERKINI


Beliau juga telah dijemput menjadi penceramah dan fasilitator pada 16-17 November 2011 selama dua hari bertempat di Balai Islam JAIM sempena menjayakan Kursus Pengubatan Islam anjuran Jabatan Agama Islam Negeri Melaka (JAIM) yang diuruskan bersama bahagian Penguatkuasa dan Bahagian Peneyelidikan JAIM.


Pada 1-2 Mei 2012 beliau sekali menjadi penceramah dan fasilitator bagi Kursus Pengubatan Islam Daerah Pontian Johor yang telaah dianjurkan oleh Pejabat Kadhi Pontian dengan kerjasama Persatuan Qura' dan Guru Agama Daerah Pontian Johor.


Dengan sedikit ilmu yang ada beliau juga telah menyampaikan kuliah maghrib atas jemputan beberapa pihak bagi membincangkan bab-bab pengubatan Islam terutamanya yang berkaitan bab jin dan makhluk halus. Antara institusi yang telah menjemput beliau ialah Maktab Perguruan Durian Daun Jalan Maktab Melaka, Institut Latihan Perindustrian Bukit Katil Melaka dan sebagainya.


Beliau baru berpindah ke negeri kelahiran asalnya di Melaka. Moga ilmu pengubatan yang ada dapat digunakan sebaik mungkin di negeri tumpah darahnya. Amin.

AMALAN PESAKIT MELAWAN GANGGUAN JIN

AMALAN PESAKIT

Bnayak perkara yang harus dilakukan oleh pesakit supaya jin yang mengganggu tidak kembali lagi ke dalam tubuh. Adab dan etika ini haruslah dipatuhi pesakit dengan harapan kita menutup ruang-ruang yang ada sebagai menghalang kemasukan jin tersebut. Berusahalah sebaik mungkin, berdoa dan bertawakkal jua kepada Allah SWT semoga kita sembuh dalam kebaikan hidup.

• HENDAKLAH menjaga solat berjamaah.

• JANGAN mendengar lagu,muzik dan tv yang melalaikan.

• HENDAKLAH sentiasa berwudhuk dan membaca ayat kursi sebelum tidur atau untuk ke mana jua.

• JANGAN kencing atau membuang najis di lubang ataupun menyakiti anjing dan kucing


• HENDAKLAH berbaik sangka kepada Allah untuk menyembuhkan sakitnya.

• JANGAN berubat dengan perawat yang berdamping dengan jin.

• HENDAKLAH membaca al quran setiap hari

• JANGAN menggantung gambar dari jenis bernyawa di dalam rumah.

• HENDAKLAH banyak bersabar dan meanggap sakitnya sebagai ujian dari Allah SWT.

• JANGAN sekali-kali berputus-asa atau jemu berubat.

• HENDAKLAH menjaga aurat bagi yang perempuan.

• JANGAN tidur bersendirian jika terpaksa ambil wudhuk sebelum tidur.

• HENDAKLAH menyebut nama Allah setiap kali melakukan setiap perbuatan harian.

• JANGAN gunakan kaedah atau bahan ubat yang ditegah agama.

• HENDAKLAH sentiasa berzikir sebagaimana dianjurkan oleh Rasulullah SAW.

(Oleh: Ust Zaini Zainal)

Tuesday, February 9, 2010

SEBAB-SEBAB DIRASUKI JINGANGGUAN JIN


B. SEBAB DIRASUKI JIN

Banyak sebab yang membolehkan jin merasuki dalam tubuh manusia. Cara rasukan ini berbeza juga mengikut manusia tersebut. Berikut adalah diantara beberapa sebab manusia dirasuki jin.

1. Meninggalkan solat atau jauh daripada mentaati Allah.

2. Menyanyi atau mengangkat suara dalam bilik air atau tidak membaca doa masuk tandas.

3. Memang kerja jin bersumpah untuk menyesatkan manusia.

4. Membuang air panas ke dalam bilik air.

5. Terdapat di rumahnya alat-alat musik yang melalaikan seperti kaset-kaset nyanyian dan alat-alat musik.

6. Menangis dan merintih sebelum tidur.

7. Suka bergaduh suami isteri.8. Suka marah tak tentu pasal.

9. Terlalu takut.

10. Suka ikut syahwat atau nafsu.

11. Terdapat gambar-gambar/patung di dalam rumah.

12. Masuk rumah yang kosong atau sudah lama terbiar.

13. Terdapat salib di rumah sama ada yang terlukis di lantai, atap, sejadah atau langsir.

14. Suka duduk dalam gelap.

15. Duduk lama dalam tandas.

16. Adanya majlis yang tidak menyebut nama Allah.

17. Perempuan yang suka bersolek dan membuka aurat.

18. Suka ketawa terbahak-bahak.

19. Kencing di dalam lubang / tengah jalan dan sebagainya.

20. Berlakunya sihir iaitu adanya perjanjian diantara tukang sihir dan jin supaya jin itu masuk ke dalam badan seseorang.

21. Membaca kitab sihir dan sering mengulanginya.

22. Membunah ular hitam (mungkin jin) di dalam rumah sebelum bertanyakan sama ada ia ular atau jin.

23. Ada amalan ilmu yang diragui dalam ilmu kebatinan mempertahankan diri, menurun, ilmu kebal dan susuk yang dipakai.

24. Manusia menyakiti jin menyebabkan jin merasuki manusia terbebut.

25. Melalui saka iaitu proses mewarisi jin kepada waris berikutnya apabila pengamalnya mati.

26. Memuja jin melalui mentera.

27. Berubat atau pergi mengurut dengan pengamal yang menggunaka khidmat jin.

28. Jin disakiti oleh manusia dan ingin membalas dendam.

29. Sedih yang amat bersangatan.

30. Sebab ada ruang dalam tubuh manusia yang boleh dimasuki oleh jin akibat antara sebab-sebab yang di atas.

31. Pernah dialami jin lelaki jatuh cinta kepada orang perempuan atau jin perempuan jatuh cinta kepada manusia lelaki.

(Oleh:Ust.ZainiZainal)

Friday, February 5, 2010

TANDA-TANDA DIRASUKI JIN

GANGGUAN JIN


A. TANDA-TANDA DIRASUKI JIN


Tanda-tanda yang menunjukkan seseorang itu dirsuki jin adalah banyak dan tidak sama dialami oleh setipa orang. Namun begitu senarai tanda-tanda yang dilampirkan di bawah ini adalah berdasarkan pengalaman ust. Zaini sendiri yang telah melalui pengalaman dalam usaha mengubati pesakit,digabungkan juga dengan ilmu dalam nota pengubatan islam serta pengalaman oleh perawat-perawat yang lain.

1. Pesakit menjadi malas, badan cepat letih,kurang tenaga, rasa tak bermaya sama ada untuk bersolat, ke masjid atau surau, pergi pejabat untuk bekerja atau sebagainya.


2. Pesakit cepat mengantuk tidak kira berada di mana sekalipun, dan apabila tidur akan terasa seperti ditindih,sukar bernafas, rasa terkejut, selalu terbangun di waktu malam dan sebagainya.

3. Akan mengalami mimpi yang buruk seperti mimpi ular,kala jengkin,anjing yang semuanya berwarna hitam, kadangkala mimpi tersebut akan berlaku berulangkali. Juga bermimpi jatuh dari tempat yang tinggi atau mimpi diiring ke kubur,tempat sampah atau jalan yang mengerikan.

4. Pesakit akan hilang selera makan menyebabkan berat badan yang menurun.

5. Batuk atau selsema yang berpanjangan,kadang-kadang selama berbulan-bulan.

6. Dada atau jantung akan jadi berdebar-debar secara kerap.

7. Pesakit suka termenung, bersendirian, sedih, rasa gelisah dan rasa ‘kosong’.

8. Selalu pening kepala, sakit perut umpama gastrik dan seumpamanya.

9. Terdapat kesan-kesan lebam dibadan seperti dipeha,betis dan lengan.

10. Terasa sesuatu yang bergerak-gerak dalam badan.

11.Malas berzikir dan malas sembahyang.

12. Sakit pada sesetengah anggota badan sehingga doktor tidak boleh mengubatinya.

13. Tidak sedarkan diri atau hilang kawalan diri pada masa tertentu.

14. Melihat binatang berbisa didalam rumah seperti lipan,kala jengking atau ular.15. Gangguan ketika beribadah seperti lupa baca ayat al-Quran/doa yang telah dihafal.

16. Kerap was-was sehinggakan terpaksa ambil wuduk berulang-ulangkali atau takbirratul ikhram dalam masa yang lama diulang

17. Terdengar bunyi suara yang menakutkan atau ternampak sesuatu yang pelik.

18. Terhidu bau yang busuk di dalam rumah seperti darah, nanah, bangkai, kemenyan dan sebagainya.

19. Mudah menjadi marah, suami isetri cepat bertengkar walau pada perkara yang kecil secara tiba-tiba.

20. Ulat bulu, langau, lalat hijau, kupu-kupu banyak dalam rumah.

21. Sangat susah tidur di waktu malam, jika dapat tidurpun dalam keadaan yang sudah lama bersusah payah untuk melelapkan mata.

22. Apabila tidur akan berlaku gesera antara gigi geraham sehingga menimbulkan bunyi yang boleh didengari ahli rumah yang lain.

23. Berjalan sendiri semasa tidur tanpa sedar.

24. Bermimpi melihat hantu.


(Oleh: Ust. Md Zaini Zainal)

Wednesday, February 3, 2010

KURUS RAWATAN ISLAM : 27 FEB.2010KURSUS MERAWAT GANGGUAN JIN
AKIBAT SAKA & SIHIR


Tarikh

27 Februari 2010 / Sabtu


Tempat

SRA Al Mukmin Temerloh (sebelah Pasaraya Cowboy)


Masa

9.00 pg - 5.00 ptg


Penceramah

Ust.Syeikh Hanafi Rahman Fesfaanji
(gambar di atas)


Yuran
RM120.00 (dibayar semasa hari kursus)


Cara Daftar

Sila SMS kan nama anda, no KP dan HADIR
ke no 019-6666004 sebelum 25 Feb.2010


Sijil/buku/fail/makan t.hari disediakan penganjur


TERBUKA kepada semua

DIARI RAWATAN ISLAM : 013 - 200 6363

Rasulullah s.a.w. bersabda, "Setiap penyakit ada ubat penawarnya dan apabila suatu ubat itu sesuai dengan jenis penyakitnya, maka penyakit itu akan sembuh dengan izin Allah." - maksud hadis riwayat Muslim.

Berikut adalah pelbagai jenis penyakit yang biasa dirujuk kepada Ustaz untuk diikhtiarkan dan diselesaikan dengan izin Allah.

 • Gangguan Jin
 • Makhluk Halus
 • Sihir
 • Santau
 • Saka
 • Lambat Jodoh
 • Lambat Zuriat
 • Kanser
 • Sakit Kepala Lemah Semangat
 • Batuk berpanjangan
 • Pemutus susu
 • Masalah Haid
 • Jantung
 • Lelah
 • Nyanyuk
 • Kencing Malam
 • Migrain
 • Masuk Rumah Baru
 • Pelaris Perniagaan
 • Pelembut Hati
 • Penerang Hati
 • Darah Tinggi
 • Batu Karang
 • Kaunseling dll
 • SERTA MASALAH LAIN YANG TIDAK DISEBUTKAN

BERSALAHKAH ANWAR?

Berita hangat yang terpapar ke seluruh dunia kini berfokus kepada perbicaraan Dato' Seri Anwar Ibrahim. Anwar kini memasuki alam pengadilan manusia, benar atau salah hanya Anwar dan Maha Pencipta yang Maha Mengetahuinya. Namun secara logik akal manusia, adakah ini satu lagi konspirasi untuk mengaibkan sekaligus membunuh impian Anwar ke Putrajaya?
Apakah pandangan serta komen anda?

FALSAFAH DAN SKOP PERUBATAN ISLAM : SATU PENGENALAN

Kertas Kerja ini telah dibentangkan oleh YBhg.Ust.Syeikh Hanafi Rahman Fesfaanji
Untuk Koleksi Dalam Seminar Rawatan Islam
pada 16 Disember 2008
bertempat di Dewan Kuliah Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah Anjuran
IQ INSAN TRAINING & CONSULTANCY.


FALSAFAH DAN SKOP PERUBATAN ISLAM : SATU PENGENALAN
Mohamad Hanafi Abdul Rahman Fesfanji

Perbincangan sebenar tentang perubatan Islam dalam skopnya yang lebih luas adalah merujuk kepada perbincangan tentang penjagaan kesihatan serta merawati penyakit dengan cara-cara yang diizinkan oleh syara’. Kaedah-kaedah yang dipakai dalam rawatan tersebut mestilah terpelihara dan suci bersih dari sebarang bentuk yang dilarang samada berupa bahan, alat-alat kelengkapan dan sistem peraturan yang dijalankan. Maka ia adalah merangkumi :

Rawatan ruh, perasaan
Tentang sakit ruh dan perasaan, Allah SWt mensifatkan dengki dan dendam golongan Munafikin kepada rasulullah dan sahabat-sahabatnya di Madinah di dalam firmanya:[1]
فِي قُلُوبِهِم مَّرَضٌ فَزَادَهُمُ اللّهُ مَرَضاً وَلَهُم عَذَابٌ أَلِيمٌ بِمَا كَانُوا يَكْذِبُونَ (10)
Maksudnya: Dalam hati mereka (golongan yang munafik itu)terdapat penyakit (syak dan hasad dengki), maka Allah tambahkan lagi penyakit itu kepada mereka; dan mereka pula akan peroleh azab seksa yang tidak terperi sakitnya, dengan sebab mereka berdusta (dan mendustakan kebenaran).
Penyakit dengki, hasad dan dendam adalah penyakit hati yang boleh membinasakan kehidupan manusia dan masyarakat seluruhnya. Allah SWT berfirman:[2]

فَتَرَى الَّذِينَ فِي قُلُوبِهِم مَّرَضٌ يُسَارِعُونَ فِيهِمْ يَقُولُونَ نَخْشَى أَن تُصِيبَنَا دَآئِرَةٌ فَعَسَى اللّهُ أَن يَأْتِيَ بِالْفَتْحِ أَوْ أَمْرٍ مِّنْ عِندِهِ فَيُصْبِحُواْ عَلَى مَا أَسَرُّواْ فِي أَنْفُسِهِمْ نَادِمِينَ (52)

Bermaksud:Dalam pada itu , engkau lihat orang-orang (munafik) yang ada penyakit dalam hatinya segera berusaha mendampingkan diri kepada mereka (Yahudi dan Nasrani), sambil berkata: “Kami takut bahawa kami akan ditimpa bencana (yang memaksa kami meminta pertolongan mereka)”. Mudah-mudahan Allah akan mendatangkan kemenangan (kepada RasulNya dan umat Islam), atau mendatangkan sesuatu hukuman dari sisiNya (terhadap golongan yang munafik itu); maka sebab itu mereka akan menyesal mengenai apa yang telah mereka sembunyikan dalam hatinya.
Allah SWT berfirman:[3]

إِذْ يَقُولُ الْمُنَافِقُونَ وَالَّذِينَ فِي قُلُوبِهِم مَّرَضٌ غَرَّ هَؤُلاء دِينُهُمْ وَمَن يَتَوَكَّلْ عَلَى اللّهِ فَإِنَّ اللّهَ عَزِيزٌ حَكِيمٌ (49)

Maksudnya: (Ingatlah)ketika orang-orang munafik dan orang-orang yang ada penyakit (syak) dalam hatinya berkata: “Orang-orang (Islam) itu telah diperdayakan oleh agama mereka (sehingga mereka berani menentang kami yang lebih besar bilangannya)”. Dan (yang sebenarnya) sesipa yang bertawakkal kepada Allah (dengan sepenuh-penuh yakin , maka Allah akan menolongnya untuk mengalahkan musuh yang lebih besar bilangannya), kerana Allah Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana.
Allah SWT berfirman:[4]
وَإِذَا مَا أُنزِلَتْ سُورَةٌ فَمِنْهُم مَّن يَقُولُ أَيُّكُمْ زَادَتْهُ هَذِهِ إِيمَانًا فَأَمَّا الَّذِينَ آمَنُواْ فَزَادَتْهُمْ إِيمَانًا وَهُمْ يَسْتَبْشِرُونَ (124) وَأَمَّا الَّذِينَ فِي قُلُوبِهِم مَّرَضٌ فَزَادَتْهُمْ رِجْسًا إِلَى رِجْسِهِمْ وَمَاتُواْ وَهُمْ كَافِرُونَ (125)

Maksudnya :Dan apabila diturunkan sesuatu surah (dari Al-Qur’an) maka di antara mereka (yang munafik) ada yang bertanya (secara mengejek): “Siapakah di antara kamu yang imannya bertambah disebabkan oleh surah ini?” Adapun orang-orang yang beriman , maka surah itu menambahkan iman mereka , sedang mereka bergembira (dengan turunnya).Dan adapun orang-orang yang ada penyakit (kufur) dalam hati mereka , maka surah Al-Qur’an itu menambahkan kekotoran (kufur) kepada kekotorang (kufur) yang ada pada mereka; dan mereka mati, sedang mereka berkeadaan kafir.
Allah SWT berfirman:[5]
وَمَا أَرْسَلْنَا مِن قَبْلِكَ مِن رَّسُولٍ وَلَا نَبِيٍّ إِلَّا إِذَا تَمَنَّى أَلْقَى الشَّيْطَانُ فِي أُمْنِيَّتِهِ فَيَنسَخُ اللَّهُ مَا يُلْقِي الشَّيْطَانُ ثُمَّ يُحْكِمُ اللَّهُ آيَاتِهِ وَاللَّهُ عَلِيمٌ حَكِيمٌ (52) لِيَجْعَلَ مَا يُلْقِي الشَّيْطَانُ فِتْنَةً لِّلَّذِينَ فِي قُلُوبِهِم مَّرَضٌ وَالْقَاسِيَةِ قُلُوبُهُمْ وَإِنَّ الظَّالِمِينَ لَفِي شِقَاقٍ بَعِيدٍ (53) وَلِيَعْلَمَ الَّذِينَ أُوتُوا الْعِلْمَ أَنَّهُ الْحَقُّ مِن رَّبِّكَ فَيُؤْمِنُوا بِهِ فَتُخْبِتَ لَهُ قُلُوبُهُمْ وَإِنَّ اللَّهَ لَهَادِ الَّذِينَ آمَنُوا إِلَى صِرَاطٍ مُّسْتَقِيمٍ (54)

Maksudnya:Dan tidaklah Kami mengutuskan sebelummu seorang Rasul atau seorang Nabipun melainkan apabila ia bercita-cita (supaya kaumnya beriman kepada ugama Allah yang dibawanya), maka syaitan pun melimparkan hasutannya mengenai usaha Rasul atau Nabi itu mencapai cita-citanya; oleh itu, Allah segera menghapuskan apa yang telah diganggu oleh syaitan, kemudian Allah menetaapkan ayat-ayatNya dengan kukuhnya; dan Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Bijaksana.(52) (Yang demikian) kerana Allah hendak menjadikan hasutan syaitan itu sebagai satu fitnah cubaan bagi orang-orang yang ada penyakit kufur ingkar dalam hati mereka, dan yang hatinya keras membatu; dan sesungguhnya mereka yang zalim itu sentiasa berada dalam pertentangan yang jauh dari kebenaran(53) Dan juga supaya orang-orang yang beroleh ilmu mengetahui bahawa ayat-ayat keterangan itu benar dari Tuhan mu , lalu mereka beriman kepadaNya, sehingga tunduk ta’atlah hati mereka mematuhinya; dan sesungguhnya Allah sentiasa memimpin orang-orang yang beriman ke jalan yang lurus (54 )
Allah SWT berfirman:[6]
أَفِي قُلُوبِهِم مَّرَضٌ أَمِ ارْتَابُوا أَمْ يَخَافُونَ أَن يَحِيفَ اللَّهُ عَلَيْهِمْ وَرَسُولُهُ بَلْ أُوْلَئِكَ هُمُ الظَّالِمُونَ (50)
Maksudnya: (Mengapa mereka bersikap demikian), adakah kerana hati mereka mengandungi penyakit (kufur), atau kerana mereka ragu-ragu (terhadap kebenaran hukuman), atau pun mereka takut bahawa Allah dan RasulNya akan berlaku zalim kepada mereka? (Allah dan RasulNya tidak sekali-kali akan berlaku zalim) bahkan merekalah sendiri orang-orang yang zalim (disebabkan keraguan dan k
kekufuran mereka).
Dalam perkara sakit jasad atau fizikal pula, kita boleh melihat bagaimana Allah SWT menggambarkan kisah penderitaan fizikal yang di tanggung oleh nabi Allah Ayub dan kesan jiwanya dalam surah al anbiya:[7]
وَأَيُّوبَ إِذْ نَادَى رَبَّهُ أَنِّي مَسَّنِيَ الضُّرُّ وَأَنتَ أَرْحَمُ الرَّاحِمِينَ (83) فَاسْتَجَبْنَا لَهُ فَكَشَفْنَا مَا بِهِ مِن ضُرٍّ وَآتَيْنَاهُ أَهْلَهُ وَمِثْلَهُم مَّعَهُمْ رَحْمَةً مِّنْ عِندِنَا وَذِكْرَى لِلْعَابِدِينَ (84)
Bermaksud: Dan (sebutkanlah peristiwa) Nabi Aiyub , ketika ia berdo’a merayu kepada tuhannya dengan berkata: “Sesungguhnya aku ditinpa penyakit, sedang Engkaulah sahaja yang lebih mengasihani daripada segala (yang lain) yang mengasihani”.(83) Maka Kami perkenankan do’a permohonannya , lalu Kami hapuskan penyakit yang menimpanya, serta Kami kurniakan kepadanya: keluarganya, dengan seganda lagi ramainya, sebagai satu rahmat dari Kami dan sebagai satu peringatan bagi orang-orang yang ta’at kepada Kami (supaya bersabar dan mendapat balasan baik).(84)

Allah SWT juga menyebutkan bagaimana syariat Islam memberikan beberapa kelonggoran taklif kepada mereka yang menghadapi sakit fizikal seperitimana yang di firmankanNya dalam sura an nuur [8]
لَيْسَ عَلَى الْأَعْمَى حَرَجٌ وَلَا عَلَى الْأَعْرَجِ حَرَجٌ وَلَا عَلَى الْمَرِيضِ حَرَجٌ وَلَا عَلَى أَنفُسِكُمْ أَن تَأْكُلُوا مِن بُيُوتِكُمْ أَوْ بُيُوتِ آبَائِكُمْ أَوْ بُيُوتِ أُمَّهَاتِكُمْ أَوْ بُيُوتِ إِخْوَانِكُمْ أَوْ بُيُوتِ أَخَوَاتِكُمْ أَوْ بُيُوتِ أَعْمَامِكُمْ أَوْ بُيُوتِ عَمَّاتِكُمْ أَوْ بُيُوتِ أَخْوَالِكُمْ أَوْ بُيُوتِ خَالَاتِكُمْ أَوْ مَا مَلَكْتُم مَّفَاتِحَهُ أَوْ صَدِيقِكُمْ لَيْسَ عَلَيْكُمْ جُنَاحٌ أَن تَأْكُلُوا جَمِيعًا أَوْ أَشْتَاتًا فَإِذَا دَخَلْتُم بُيُوتًا فَسَلِّمُوا عَلَى أَنفُسِكُمْ تَحِيَّةً مِّنْ عِندِ اللَّهِ مُبَارَكَةً طَيِّبَةً كَذَلِكَ يُبَيِّنُ اللَّهُ لَكُمُ الْآيَاتِ لَعَلَّكُمْ تَعْقِلُون (61)
Maksudnya:Tidak ada salahnya bagi orang yang buta, dan tidak ada salahnya bagi orang tempang, dan tidak ada salahnya bagi orang sakit (jika masing-masing tidak menjalankan sesuatu perintah disebabkan keuzurannya menghendaki ia berlaku demikian), dan juga tidak ada salah bagi kamu (termasuk orang-orang yang tersebut turut sama) makan di rumah kamu sendiri, atau di rumah bapa kamu ,atau di rumah ibu kamu, atau di rumah saudara kamu yang perempuan, atau di rumah bapa saudara kamu (sebelah bapa), atau di rumah emak saudara kamu (sebelah bapa), atau dirumah bapa saudara kamu (sebelah ibu), atau dirumah emak saudara kamu (sebelah ibu), atau di rumah yang kamu kuasai kuncinya, atau di rumah sahabat kamu, tidak juga menjadi salah bagi kamu , makan bersama-sama atau berasing-asing. Maka apabila kamu masuk ke mana-mana rumah , hendaklah kamu memberi salam kepada (sesiapa yang seperti) kamu dengan memohon kepada Allah cara hidup yang berkat lagi baik. Demikianlah Allah menerangkan ayat-ayat (yang menjelaskan hokum-hukumNya), supaya kamu memahaminya.
Allah juga berfirman : [9]
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيَامُ كَمَا كُتِبَ عَلَى الَّذِينَ مِن قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ (183( أَيَّامًا مَّعْدُودَاتٍ فَمَن كَانَ مِنكُم مَّرِيضًا أَوْ عَلَى سَفَرٍ فَعِدَّةٌ مِّنْ أَيَّامٍ أُخَرَ وَعَلَى الَّذِينَ يُطِيقُونَهُ فِدْيَةٌ طَعَامُ مِسْكِينٍ فَمَن تَطَوَّعَ خَيْرًا فَهُوَ خَيْرٌ لَّهُ وَأَن تَصُومُواْ خَيْرٌ لَّكُمْ إِن كُنتُمْ تَعْلَمُونَ (184)

Maksudnya: Wahai orang-orang yang beriman ! Kamu diwajibkan berpuasa sebagaimana diwajibkan atas orang-orang yang dahulu daripada kamu, supaya kamu bertaqwa(183) (Puasa yang diwajibkan itu ialah) beberapa hari yang tertentu; maka sesiapa di antara kamu yang sakit, atau dalam musafir, (bolehlah ia berbuka), kemudian wajiblah ia berpuasa sebanyak (hari yang dibuka) itu pada hari-hari yang lain; dan wajib atas orang-orang yang tidak terdaya berpuasa (kerana tua dan sebagainya) membayar fidyah iaitu memberi makan orang miskin . Maka sesiapa yang dengan sukarela memberikan (bayaran fidyah) lebih dari yang di tentukan itu, maka itu adalah suatu kebaikan baginya; dan (walaupun demikian) berpuasa itu lebih baik bagi kamu (daripada memberi fidyah), kalau kamu mengetahui.184
Dalam perkara yang berkait dengan sakit jasad atau fizikal, Ulama-ulama di zaman silam telah membahagikan rawatan kepada rawatan sakit di luar tubuh dan dalam tubuh.Ia boleh di bahagikan kepada:
a) sakit luar tubuh mungkin di sebabkan kecederaan akibat terjatuh,tertusuk,tersengat, tergores dan sebagainya .sakit yang dirasai adalah di sebabkan kedudukan urat yang lari dari kedudukan asalnya. Jenis ini mungkin boleh di akhtiarkan secara mengurut.
Sakit dalam tubuh pula yang berpunca dari perubahan mizaj dan perjalanannya yang tidak betul seperti migraine, barah , darah tinggi, kencing manis dan sebagainya lagi.rawatan ini boleh di ikhtiarkan secara penjagaan makanan dan memberikan ubat-ubatan tertentu dan ini bergantung kepada punca-punca penyakit.
c) penyakit yang berkait atau berpunca dengan perasaan seperti yang di gambarkan oleh Allah SWT menceritakan tentang kepedihan yang di deritai oleh Nabi ya`akub akibat berpisah dengan anaknya Yusuf: [10]
قَالَ بَلْ سَوَّلَتْ لَكُمْ أَنفُسُكُمْ أَمْرًا فَصَبْرٌ جَمِيلٌ عَسَى اللّهُ أَن يَأْتِيَنِي بِهِمْ جَمِيعًا إِنَّهُ هُوَ الْعَلِيمُ الْحَكِيمُ (83) وَتَوَلَّى عَنْهُمْ وَقَالَ يَا أَسَفَى عَلَى يُوسُفَ وَابْيَضَّتْ عَيْنَاهُ مِنَ الْحُزْنِ فَهُوَ كَظِيمٌ(84)
Yang bermaksud: (Setelah mereka kembali dan menyampaikan hal itu kepada bapa mereka) berkatalah ia: (“Tidaklah benar apa yang kamu katakana itu) bahkan nafsu kamu telah memperelokkan pada pandangan kamu suatu perkara (yang kamu rancangkan). Jika demikian, bersabarlah aku dengan sebaik-baiknya, mudah-mudahan Allah mengembalikan mereka semua kepadaku. Sesungguhnya Dialah jua Yang Maha Mengetahui , lagi Maha Bijaksana”(83) Dan (bapa mereka- Nabi Ya’kub) pun berpaling dari mereka (kerana berita yang mengharukan itu) sambil berkata: “Aduhai sedihnya aku kerana Yusuf”, dan putihlah dua belah matanya disebabkan ratap tangis dukacitanya , kerana ia orang yang memendamkan marahnya di dalam hati. Surah Yusuf – ayat 83-84..

Dalam menghuraikan ayat ini, ulama-ulama tafsir telah menerangkan bahawa nabi Allah ya`akub telah rabun penglihatan akibat terlampau banyak menangis rindukan anaknya yusuf yang hilang selama lebih empat puluh tahun itu
2) rawatan yang berpunca dari makhluk halus dari gangguan jin atau sihir
Allah SWT berfirman:[11]

قَالَ رَبِّ بِمَآ أَغْوَيْتَنِي لأُزَيِّنَنَّ لَهُمْ فِي الأَرْضِ وَلأُغْوِيَنَّهُمْ أَجْمَعِينَ (39)

Maksudnya:Iblis berkata: “Wahai Tuhanku! Kerana Engkau telah menjadikan daku sesat , (maka) demi sesungguhnya aku akan memperelokkan segala jenis ma’siat kepada Adam dan zuriatnya di dunia ini , dan aku akan menyesatkan mereka semuanya,-
Kalau kita perhatikan skop perbincangan tentang perubatan Islam yang difahami dalam masyarakat kita dewasa ini adalah hanya berkisar kepada perbincangan yang telah berkembang dalam sejarah Islam. Perbincangan itu adalah seperti :

rawatan berdasarkan kelebihan-kelebihan ayat-ayat al quran
himpunan Hadith-hadith Nabi tentang rawatan dan ubat-ubatan
penyakit-penyakit yang seringkali melanda masyarakat Arab dan mayarakat Islam serta pendekatan yang telah diambil dalam merawati penyakit-penyakit tersebut
bahan-bahan herba dan binatang-binatang yang biasa digunakan di Negara Arab
pandangan dan pendapat (karya-karya) yang telah dihasilkan atau dikutip oleh penulis-penulis Islam dan juga dari penulis yang bukan Islam dari masyarakat Islam dalam sejarah mereka
perubatan yang diamalkan oleh masyarakat Islam bukan Arab juga turut dimanfaatkan dalam perbincangan perubatan Islam ini.

Kalaulah berdasarkan skop-skop yang telah dinyatakan diatas, maka dapatlah kita fahami bahawa perbincangan tentang perubatan Islam ini tentulah sempit kalau dibandingkan dengan perbincangan sebenar ilmu perubatan dan kesihatan pada masa akan sekarang. Kefahaman yang sempit ini tentulah akan memperlihatkan seolah-olah ilmu Islam adalah sempit dan tidak boleh menjadi alternative kepada manusia.Ini kerana fahaman tentang perubatan Islam di dalam mayarakat kita masih terbatas dalam bentuk yang sempit. Perubatan sebenarnya adalah suatu ilmu profesional yang berkembang bersama perkembangan manuudia dan kehidupan mereka.


SEBAB-SEBAB KEMUNDURAN ILMU PERUBATAN ISLAM

Faktor-faktor penyebab kepada sempitnya fahaman tentang ilmu perubatan Islam adalah disebabkan oleh :

kefahaman ilmu agama yang cetek
kejahilan tentang ilmu semasa dan bidang-bidang ilmu professional secara umum
kurangnya kajian tentang ilmu perubatan di mana pada masa ini perubatan masih berada dalam perbincangan yang berasingan antara satu sama lain.Perbincangan secara tidak langsung hanya berlaku apabila di usahakan oleh pesakit-pesakit yang tidak berpuas hati dengan satu cara sahaja.
Mengambil sikap menolak ilmu-ilmu dan hikmat yang di sifatkan datang dari luar. Sifat close minded ini telah menyebabkan terhalang dari mempelajari ilumu-ilmu yang terkini dengan beberapa pembaharuan semasa

Maka perlulah kita catatkan di sini bahawa perubatan yang tidak boleh di kategorikan sebagai perubatan Islam ialah hanya perubatan yang mengandungi unsur-unsur syirik dan menyalahi syara’. Adapun yang di izinkan oleh syarak, sejauh dan seluas manapun ia, ia boleh menjadi sebahagian dari perubatan Islam .

ISLAM MENGHARGAI ILMU

Islam amat menghargai ilmu. Allah SWT berfirman:[12]

Allah SWT berfirman:[13]
Islam amatlah menghargai ilmu. Maka Islam sendiri tidak melarang malahan amat menggalakkan supaya umatnya memperbanyakkan kajian dan memajukan serta mengembangkan ilmu yang berkait dengan tubuh badan dan kesihatan mereka sendiri.

Allah SWT berfirman:
وفى أنفسكم أفلا تبصرون- سورة الذاريات 21
Maksudnya:Dan juga pada diri kamu sendiri . Maka mengapa kamu tidak mahu melihat serta memikirkan (dalil-dalil dan bukti itu)?.

SIHAT MESTILAH MENCAKUPI ASPEK RUHANI DAN JASMANI

Sihat di ta`fifkan oleh Ibn Jauzi sebagai suatu keadaan di mana apa-apa yang ada dalam badan manusia samada yang berbentuk jasmani atau ruhani telah berperanan menurut fungsinya dengan betul.[14]Sebaliknya sakit pula di ertikan kedapatan apa-apa yang ada dalam badan manusia tidak berfungsi dengan betul dan melemahkan diri manusia tersebut. Dalam bahasa yang lebih moden pula bolehlah di katakan bahawa apabila wujudnya sesuatu yang di sifatkan sebagai abnormal pada satu satu lokasi tertentu yang menyebabkan terganggunya fungsi asalnya, maka ia di sifatkan sebagai sakit. Dari sini, usaha –usaha untuk mengembalikan fungsi-fungsi tersebut sepaya berperanan betuldi namakan syifa.Dalam ertikata yang lain, syifa di ertikan sebagai mengurangkan kesakitan sehingga ke tahap yang normal, mengembalikan kesihatan dan tahap kecerdasan yang positif,


Apabila kita berbincang tentang as shifa di dalam al quran,[15]ia –sebagaimana yang telah di terangkan- bukanlah sahaja terbatas kepada rawatan luar tetapi sebaliknya ia merangkumi penyakit-penyakit perasaan, hati,ruh dan segala unsur yang terkandung di dalam diri manusia.Untuk memudahkan penjelasan di atas, beberapa contoh boleh kita gunakan untuk membandingkan antara jenis-jenis penyakit itu:

وَإِذَا مَرِضْتُ فَهُوَ يَشْفِينِ (80)


Apabila aku sakit, maka ia(lah Allah) menyembuhkan ku- Sura as Syu`ara 80.

Tidaklah mereka merasa sakit kepala dan tidak pula

Pada hati(orang-orang Munafiqin itu ada penyakit lantaran itu, Allah menambahkan lagi penyakit


Dari keterangan di atas dapatlah kita memahami bahawa sakit fizikal , sebahagiannya adalah di sebabkan oleh mana mana angota badan menunjukkan fungsinya berperanan secara tidak betul. Maka sakit-sakit tersebut boleh di rawat atau di ubati dengan pelbagai-bagai cara termasuklah satu cara yang amat popular dalam masyarakat Islam ialah dengan memilih ayat-ayat yang berkait melalui qaedah tafaul dan di istilahkan oleh masyarakat kita sebagai ilmu asam garam. Menurut kajian dan telah terbukti dalam pengalaman-pengalaman yang banyak, ilmu ini mempunyai kekuatan menyembuh yang agak sulit untuk di fahami secara rawatan moden pada hari ini.Rawatan jiwa dan perasaan pula lebih tertumpu kepada memehami makna yang terkandung dalam firman Ilahi itu.

Di sepanjang sejarah Islam , terlalu mudah kita menemui berbagai-bagai catatan di dalam mana-mana komuniti Islam di seluruh dunia tentang mengakui bahawa AlQuran adalah shifa kepada penyakit zahir dan bathin manusia.

Namun begitu, method rawatan Islam tidaklah bersifat kaku dan terbatas sebegitu sehingga ia menolak perkembangan-perkembangan terbaru.


PENUTUP

Maka, di sini, dapatlah kita simpul kan bahawa perubatan Islam itu adalah suatu kaedah usaha mengembalikan kesihatan manusia kea rah fitrahnya yang asal.


Saudaramu Se Islam.
Mohamad Hanafi Rahman Fesfanji


Nota : SEJARAH PENGUBATAN ISLAM akan diterangkan melalui ceramah Ustaz Hanafi pada hari Khamis.

[1]-Al-Baqarah ayat;10
[2]-Maidah;52
[3]-Anfal;49
[4]-Taubah;124 - 125
[5]-Al-Hajj;52­-­54
[6]-An-Nuur;50
[7]-Al-Anbiya’ ; 83 - 84
[8]-An-Nuur ;61
[9]-Al-Baqarah ;183 -184
[10]-Yusuf; 83 - 84
[11]-Al-Hijr; 39
[12]
[13]
[14] Al Allama Daud al Antaki pula menyebutkan di dalam Tazkirahnya:
( حقيقة الصحة هى حالة تستلزم كون البدن جاريا على المجرى الطبيعى سويا فى أفعاله )

yang bermaksud: hakikat sihat itu adalah keadaan yang menyebabkan badan bertindak secara tabi`e dan seimbang pada setiap peranannya. Lihat Tazkirah juzud 2 m/s: 138-9
[15] Ayat- ayat al syifa dalam al qur`an ialah:

AYAT-AYAT SYIFA'

Ayatul Syifa' :
Al-Quran Sebagai Rahmat dan Penyembuh

Sesungguhnya di dalam al-Quran banyak menyebut tentang ayat-ayat kesembuhan (Ayatul Syifa’) yang membentangkan pelbagai pengajaran penting berkaitan dengan kesihatan dan kesejahteraan diri. Ayat-ayat yang dimaksudkan ialah seperti berikut:

1. Surah at-Taubah: 14:
Perangilah mereka, nescaya Allah akan menghancurkan mereka dengan (perantaraan) tangan-tanganmu dan Allah akan menghinakan mereka dan menolong kamu terhadap mereka, serta melegakan hati orang-orang yang beriman.

2. Surah Yunus: 57:
Wahai manusia, Sesungguhnya telah datang kepadamu pelajaran dari Tuhanmu dan penyembuh bagi penyakit-penyakit (yang berada) dalam dada dan petunjuk serta rahmat bagi orang-orang yang beriman.

3. Surah an-Nahl: 69:
Kemudian makanlah dari tiap-tiap (macam) buah-buahan dan tempuhlah jalan Tuhanmu yang telah dimudahkan (bagimu). dari perut lebah itu ke luar minuman (madu) yang bermacam-macam warnanya, di dalamnya terdapat ubat yang menyembuhkan bagi manusia. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda (kebesaran Tuhan) bagi orang-orang yang memikirkan.
4. Surah al-Isra’: 82:
Dan Kami turunkan dari Al Quran suatu yang menjadi penawar dan rahmat bagi orang-orang yang beriman dan Al Quran itu tidaklah menambah kepada orang-orang yang zalim selain kerugian.
5. Surah asy-Syu’ara’: 80:
Dan apabila aku sakit, Dialah yang menyembuhkan Aku,

6. Surah Fussilat: 44:
Dan Jikalau Kami jadikan Al Quran itu suatu bacaan dalam bahasa selain Arab, tentulah mereka mengatakan: "Mengapa tidak dijelaskan ayat-ayatnya?" Apakah (patut Al Quran) dalam bahasa asing sedang (Rasul adalah orang) Arab? Katakanlah: "Al Quran itu adalah petunjuk dan penawar bagi orang-orang mukmin. dan orang-orang yang tidak beriman pada telinga mereka ada sumbatan, sedang Al Quran itu suatu kegelapan bagi mereka[*1]. mereka itu adalah (seperti) yang dipanggil dari tempat yang jauh".
[*1] Yang dimaksudkan suatu kegelapan bagi mereka ialah tidak memberi petunjuk bagi mereka.


(Petikan daripada laman web Darussyifa’)

AHLI PANEL PEMBENTUKAN KURIKULUM DIPLOMA PENDIDIKAN ISLAM

Man Ana ???

My photo
Melaka, Malaysia
Pengembaraan Insan Tiada Noktah Tanpa Syarat Meniti Kebahagiaan. Email : iq_insan@yahoo.com

Popular Posts