FOLLOWERS

Saturday, May 10, 2014

PETUNJUK NABI DALAM MERUQYAH SENGATAN ULAR

Telahpun dihuraikan sabda Nabi s.a.w. yang bermaksud, "Tidak ada ruqyah selain untuk penyakit 'ain atau sihir". Dalam Sunan Ibnu Majah disebutkan dari Hadith Aisyah, "Rasulullah s.a.w. memberi kebenaran untuk meruqyah terhada gigitan ular atau kala jengking".
 
Diriwayatkan daripada Ibnu Syihab az-Zuhri bahawa dia berkata, "Salah seorang sahabat Nabi s.a.w. terkena gigitan ular. Maka Nabi Muhammad s.a.w. bersabda, "Adakah di antara kamu sekalian yang pandai meruqyah?".
 
Mereka menjawab, "Sesungguhnya keluarga Hazm biasa melakukan ruqyah untuk mengubati gigitan ular. Disebabkan tuan telah melarang ruqyah, maka mereka meninggalkan kebiasaan itu".
 
Baginda menyeru, "Panggilkan Umarah bin Hazm". Mereka pun memanggilnya, lalu ia ditawarkan untuk meruqyah. Rasulullah s.a.w. menyatakan, "Tidak apa-apa". Maka dia pun melakukan pengubatan dengan izin Rasulullah s.a.w. dengan cara meruqyah orang tersebut.
 
(petikan ms. 232-233: Kitab Imam Ibnu Qayyim Al-Jauziah/Al-Hidayah/Rawatan Penyakit Dan Tips Menjaga Kesihatan Cara Rasulullah s.a.w.)

Man Ana ???

My photo
Melaka, Malaysia
Pengembaraan Insan Tiada Noktah Tanpa Syarat Meniti Kebahagiaan. Email : iq_insan@yahoo.com

Popular Posts