FOLLOWERS

Sunday, February 27, 2011

X-PDC RAWATAN ISLAM DI KELANTAN : 13-15 MAC 2011

Pengembaraan Insan diteruskan dengan menjalankan usaha dakwah pengubatan di negeri Kelantan yang dikenali sebagai negeri Serambi Mekah pada musim cuti sekolah dalam tempoh dua minggu lagi. Sambil berjalan-jalan bersama keluarga namun khidmat kepada mereka yang memerlukan akan sedaya upaya dipenuhi pada kadar kemampuan.

Thursday, February 24, 2011

JADUAL KLINIK DI PAHANG : 26-27 FEB.2011

X-PDC khidmat rawatan Islam akan berada di Pahang pada hujung minggu ini. Berikut dilampirkan jadual khidmat rawatan untuk maklumat anda.

Friday, February 18, 2011

WAD SAKIT MENTAL HOSPITAL MELAKA : Terusik jiwa.....

Pengalaman dapat bersama-sama merawat antara pesakit di dalam wad pesakit mental di Hospital Melaka selama tiga hari baru-baru ini amat mengujakan. Pelbagai ragam dan karenah yang ditunjukkan oleh mereka menggambarkan betapa kehidupan mereka yang tidak mempunyai arah tujuan atas sebab penyakit yang dialami yang adakalanya juga bercampur dengan gangguan makhluk halus.

Monday, February 7, 2011

MERAWAT DENGAN KAEDAH MENURUN DIRESAPI JIN : Benar atau Salah? Fenomena Biasa Dalam Masyarakat Melayu

SOALAN:

Sehingga sekarang, saya masih keliru dan tidak yakin untuk membezakan amalan kebatinan Melayu yang bercanggah dengan ajaran Islam dan sesuai dengan ajaran Islam. Sebagai contoh, di taman tempat saya tinggal ada seorang lelaki pertengahan umur mengubat dengan cara menurun. Mula-mula bakar kemenyan, kemudian pakai kain selubung hitam, kemudian membaca jampi mentera dengan memberi salam dan bismillah, dan lain-lain ayat yang tidak kedengaran jelas. Dia juga ada menyebut kalimah syahadah sebelum menurun kemudian baru memulakan ubatan.
 
Ianya cukup popular. Berduyun-duyun orang datang, terutamanya pada malam Jumaat, termasuk pak-pak haji. Banyak orang yang sakit sembuh setelah menemuinya.
 
Kalau amalan ini didakwa bertentangan dengan ajaran Islam. Amalan yang mana yang dikatakan bersalahan dengan Islam? - Insah Resah, Lenggong

Man Ana ???

My photo
Melaka, Malaysia
Pengembaraan Insan Tiada Noktah Tanpa Syarat Meniti Kebahagiaan. Email : iq_insan@yahoo.com

Popular Posts