FOLLOWERS

Wednesday, March 31, 2010

JIN MENYINTAI PEREMPUAN?

JIN MENYINTAI PEREMPUAN?

Persoalan ini kerap berlegar dikalangan perawat Islam dalam masyarakat Melayu khususnya. Bukan setakat menyintai,malah ada juga jin yang mengahwini manusia dikalangan perempuan. Sama ada ini benar bergantung kepada kebenaran penyampaian cerita yang selalunya disandarkan kepada pengembaraan seseorang itu ke alam jin tersebut. Persoalan ini dijawab ialah kerana terdapat pertanyaan dalam ruangan sembang blog ini dan jika ada kekurangan fakta,sudilah pembaca menambah serta berkongsi ilmu dalam ruangan komen yang disediakan.

Kepada saudari yang bertanya, asasnya makhluk jin adalah ciptaan kebesaran Allah swt sepertimana maksud Firman Allah di dalam Surah Az-Zariyat : 56 "...Dan tidaklah aku ciptakan jin dan manusia melainkan supaya menyembah akan daku.". Dalil lain melalui Surah Al-Jin : Ayat 1, Surah Al-An'am : Ayat 128 dan banyak lagi yang boleh dirujuki sebagai dalil kewujudan makhluk jin.Memang kita biasa mendengar isu perkahwinan diantara manusia dan jin. Apabila dua makhluk ini berkahwin tentulah dimulai dengan saling mengenali, bercinta atau sebagainya. Didalam buku karangan Dato Ismail Kamus dalam membicarakan bab ini menyatakan bahawa Nabi Muhammad s.a.w. telah menegah kita berkahwin dengan jin. Para Fuqaha berkata, tidak harus berkahwin diantara manusia dengan jin dan dimakruhkan pula oleh tabiein. Ini menunjukkan perkahwinan itu boleh berlaku. Sekiranya tidak boleh berlaku perkahwinan ini, maka tidak akan timbul hukum harus ataupun haram.

Persoalan ini terlalu panjang untuk dilanjutkan, cuma sekadar untuk berpesan kepada kebaikan, rujuklah buku di atas atau mana-mana jua sumber ilmu yang sahih agar menjadi panduan kepada kita semua.
Berbalik kepada soalan yang diajukan menampakkan ianya lebih bersifat peribadi yang dialami sendiri oleh saudari yang bertanya. Begitu subjektif untuk membuktikan betulkah peristiwa ini sebenar-benar kejadian yang dialami ataupun sekadar gangguan jin terhadap manusia. Sejauhmana hubungan cinta jin lelaki itu terhadap si perempuan? Berapa lama tempoh masa berlaku proses percintaan itu? Di masa mana sering berlaku sama ada malam atau siang atau masa yang tertentu sahaja? Dan banyak lagi persoalan yang perlu diperjelaskan agar jawapan yang diberikan menjadi kemas. Eloklah saudari datang berjumpa ustaz atau mana-mana ilmuwan untuk mendapat penjelasan terhadap peristiwa yang saudari alami.Ustaz juga pernah merawat dua orang pesakit perempuan, anak dara, masih bekerja dan di institusi pengajian tinggi, yang telah datang membuat rawatan serta mengikuti kisah bagaimana mereka membuat hubungan dengan jin sehinggakan seorang daripadanya berasa telah melahirkan anak dialam jin,kesannya ia menjadi sakit seperti orang bersalin sehingga terpaksa mengambil cuti sebulan "berpantang" sakit seperti manusia bersalin di alam yang sebenarnya.

Sama ada kisah ini benar atau tidak, ikuti siri penjelasan yang kedua nanti. Bagi ustaz ianya lebih kepada pengalaman peribadi seseorang pesakit. Tanpa rujukan dan dalil yang boleh disandarkan, maka setiap penjelasan kelak bergantung kepada pertimbangan diri kita jua.

Amalan yang dicadangkan untuk melupakan serta mengusir jin ini ialah :

* Menjaga amalan ibadah wajib serta menambah ibadah sunat

* Melakukan amalan ibadah pada waktu malam dengan mendirikan solat sunat taubat dan beristighfar, solat tasbih, solat tahajud, solat witir, zikir, doa, selawat ke atas Nabi dan solat hajat. Saudari boleh merujuk kepada ilmuawan agama untuk mengetahui kaedah serta amalan untuk melaksanakan ibadah di atas secara tertib.

* Sebagai ikhtiar tambahan, amalkan ayat-ayat ruqyah yang boleh digunakan untuk menjadi pendinding diri dari gangguan makhluk jin dan syaitan ini.

Semoga kita dapat berkongsi ilmu serta pengalaman yang boleh menjadi panduan generasi akan datang.

...bersambung

No comments:

Post a Comment

Man Ana ???

My photo
Melaka, Malaysia
Pengembaraan Insan Tiada Noktah Tanpa Syarat Meniti Kebahagiaan. Email : iq_insan@yahoo.com

Popular Posts