FOLLOWERS

Saturday, May 10, 2014

PETUNJUK NABI DALAM MERUQYAH SENGATAN ULAR

Telahpun dihuraikan sabda Nabi s.a.w. yang bermaksud, "Tidak ada ruqyah selain untuk penyakit 'ain atau sihir". Dalam Sunan Ibnu Majah disebutkan dari Hadith Aisyah, "Rasulullah s.a.w. memberi kebenaran untuk meruqyah terhada gigitan ular atau kala jengking".
 
Diriwayatkan daripada Ibnu Syihab az-Zuhri bahawa dia berkata, "Salah seorang sahabat Nabi s.a.w. terkena gigitan ular. Maka Nabi Muhammad s.a.w. bersabda, "Adakah di antara kamu sekalian yang pandai meruqyah?".
 
Mereka menjawab, "Sesungguhnya keluarga Hazm biasa melakukan ruqyah untuk mengubati gigitan ular. Disebabkan tuan telah melarang ruqyah, maka mereka meninggalkan kebiasaan itu".
 
Baginda menyeru, "Panggilkan Umarah bin Hazm". Mereka pun memanggilnya, lalu ia ditawarkan untuk meruqyah. Rasulullah s.a.w. menyatakan, "Tidak apa-apa". Maka dia pun melakukan pengubatan dengan izin Rasulullah s.a.w. dengan cara meruqyah orang tersebut.
 
(petikan ms. 232-233: Kitab Imam Ibnu Qayyim Al-Jauziah/Al-Hidayah/Rawatan Penyakit Dan Tips Menjaga Kesihatan Cara Rasulullah s.a.w.)

1 comment:

  1. Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIREN dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIREN di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIREN saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIREN karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI....Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI
    Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIREN dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIREN di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIREN saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIREN karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI....Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

    ReplyDelete

Man Ana ???

My photo
Melaka, Malaysia
Pengembaraan Insan Tiada Noktah Tanpa Syarat Meniti Kebahagiaan. Email : iq_insan@yahoo.com

Popular Posts