FOLLOWERS

Thursday, July 29, 2010

SKIZOFRENIA. Penyakit Gila? Keretakan Jiwa & Peribadi? Gangguan Makhluk Halus?

ARTRIKEL 1:

ANTARA ciri-ciri umum skizofrenia ialah pesakit mungkin bertingkah laku yang pelik, luar biasa dan suka menyendiri.

RAI MAN berusia 30 tahun dan masih bujang. Dia menyewa sebuah pangsapuri di sekitar ibu kota. Sebelum memegang jawatan eksekutif di sebuah bank, dia pernah beberapa kali bekerja di tempat lain.

Ibunya seorang janda dan tinggal bersama anak sulungnya yang sudah berkahwin. Bapa Rai Man meninggal dunia sejak dia berumur 18 tahun. Hubungan Rai Man dengan bapanya amat renggang dan mereka jarang berkomunikasi dalam suasana yang mesra.

Mengikut kalendar Cina, Rai Man dilahirkan pada tahun naga – dipercayai membawa sial kepada bapanya. Sejak kelahirannya, bapanya mengidap penyakit paru-paru dan menghadapi kesukaran untuk menyara kehidupan seisi keluarga. Malang tak berbau, si bapa mengalami kemalangan jalan raya yang menyebabkan kakinya patah. Dalam keadaan yang melarat, si ibu terpaksa membantu menjaga anak orang lain untuk menampung rezeki. Sejak kecil, Rai Man tidak pernah menikmati perasaan kasih sayang daripada bapanya. Dia amat mendahagakan belaian dan manja daripada bapanya namun hasrat itu hanya tinggal impian.

Sejak bapanya meninggal dunia, hubungan seisi keluarga menjadi renggang. Rai Man jarang meluahkan perasaan kepada sesiapa. Kebelakangan ini, Rai Man menjadi amat tidak bermaya untuk bekerja. Dia sentiasa memberitahu kawan sekeliling bahawa ada orang ingin meragut nyawanya. Ketika di rumah atau di pejabat, Rai Man suka bersendirian dan bercakap seorang diri. Rakan sejawat serta ahli keluarga mula mengesan perbezaaan yang ketara dalam tingkah lakunya. Mereka berasa hairan mengapa Rai Man berkelakuan aneh dan seolah-olah hidup dalam fantasi.

Rai Man tidak datang ke pejabat selama tujuh hari berturut-turut tanpa memaklumkan majikannya. Ibu dan ahli keluarga yang bimbang dengan perkembangan itu mendampingi Rai Man untuk mengetahui masalah sebenar pemuda itu. Menurut Rai Man, kebelakangan ini dia diekori seseorang dengan tujuan merompak dan membunuhnya. Ketika mencurahkan perasaan hati, air mukanya cemas dan badannya menggeletar. Ibunya turut menangis teresak-esak dan berasa amat khuatir dengan keadaan anak yang tidak stabil. Ahli keluarga berasa hairan setelah melihat Rai Man cuba menyorok diri di belakang tirai kononnya si penjahat yang ingin membunuhnya ada di sebelah rumah.

Halusinasi

Pada tahap tersebut, dia mengalami tanda dramatik seperti melihat dan mendengar sesuatu yang tidak dilihat atau didengar oleh orang lain. Keadaan ini dinamakan sebagai halusinasi atau hallucination. Dia juga mempunyai kepercayaan yang tidak realistik jika dibanding dengan norma masyarakat. Contohnya menurut Rai Man, ketika dikejar oleh kumpulan pengganas, menutup mata dengan tapak tangan dan menyorok di belakang tirai kononnya boleh menyelamatkan nyawa. Keadaan ini digelar delusi atau delusion. Seisi keluarga amat bimbang dengan keadaan Rai Man dan mengajaknya tinggal bersama dengan mereka.

Dia hanya tidur lena selama tiga atau empat jam dan menimbulkan gangguan emosi kepada ahli keluarga yang lain. Pada suatu hari, Rai Man memberitahu ahli keluarga bahawa dia ingin keluar sebentar untuk membeli barangan. Namun, selepas beberapa jam dia masih tidak pulang. Selepas puas mencari, rupa-rupanya dia merayau di sepanjang jalan raya, seolah-olah tidak ada apa yang berlaku.

Kenapa Rai Man berkelakuan sedemikian? Adakah dia terlalu letih dan tertekan dengan kerjayanya sehingga mengalami tekanan emosi yang serius? Mungkinkah peninggalan bapanya sejak remaja meninggalkan kesan negatif yang begitu mendalam? Ataupun hubungan keluarga yang kurang baik melahirkan ketidakstabilan emosi sejak kecil?

Hakikatnya punca sebenar skizofrenia sukar diperolehi. Menerusi kisah benar ini, Pensyarah Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan, Universiti Monash Sunway, Dr. Tam Cai Lian berkongsi maklumat tentang skizofrenia.Ciri-ciri umum skizofrenia

Melalui gabungan kisah Rai Man dengan tanda-tanda umum, didapati pada keseluruhannya, pengidap penyakit ini menunjukkan ciri-ciri seperti berikut:

# Menunjukkan tingkah laku yang pelik dan luar biasa.

# Suka bercakap dan ketawa bersendirian.

# Tidak mengambil berat tentang rupa paras dan kesihatan diri.

# Tidak kisah pandangan orang lain terhadap tingkah lakunya.

# Pertuturannya sukar difahami dan seolah-olah menggunakan bahasa yang hanya difahami dirinya.
# Sentiasa mempunyai anggapan palsu bahawa wujudnya orang lain yang mengekori, ingin mencedera, mengawal ataupun membunuhnya.

# Sentiasa melakukan kesalahan, tidak dapat menumpukan perhatian terhadap kerjaya dan hilang keyakinan.

# Suka berkeliaran dan kadang kala menghilangkan diri tanpa memaklumkan kepada ahli keluarga.

# Suka bangun dengan kekerapan yang tinggi ketika tidur dan menghadapi masalah untuk tidur lena.Cadangan rawatan yang berkesan

# Rawatan berterusan iaitu melalui pengambilan tablet dan suntikan untuk beberapa tahun ataupun seumur hidup bagi kes yang serius.

# Menjalani rawatan terapi elektrokonkulsif untuk kes yang serius.

# Mengisikan masa untuk aktiviti seperti kerja dan belajar agar tidak mempunyai banyak masa lapang untuk memikirkan yang bukan-bukan.

# Harus menerima kasih sayang dan sokongan moral daripada ahli keluarga dan rakan-rakan.

# Menerima rawatan pakar yang terlatih.

# Sentiasa meluahkan perasaan hati dengan mereka yang mesra dan   sudi mendengar.


ARTIKEL 2:

Skizofrenia bukan masalah disampuk jin
Dianggarkan satu daripada 100 orang di seluruh dunia, menghidap skizofrenia, satu daripada penyakit mental paling serius. Di Malaysia sahaja, dianggarkan satu peratus penduduk menghidap skizofrenia yang mana bilangannya sama banyak antara lelaki dan wanita.

Penyakit ini mempunyai gejala positif (halusinasi dan delusi), gejala negatif (kemurungan, pengasingan diri dan emosi yang tidak terkawal) dan pemikiran yang tidak teratur.

Antara faktor yang dikatakan meningkatkan risiko seseorang untuk menghidap skizofrenia adalah pengaruh genetik, trauma (kecederaan) pada otak sewaktu atau ketika dilahirkan selainnya dari kesan pengasingan sosial ataupun tekanan.

Ketua Jabatan Perubatan Psikologikal Universiti Malaya, Prof. Dr. Mohamad Hussain Habil berkata, ramai pesakit skizofrenia lambat mendapatkan rawatan menyebabkan sukar untuk pulih.

Ini kerana keluarga tidak tahu perubahan tingkah laku yang dialami oleh pesakit adalah di sebabkan skizofrenia, malah yang biasa dilakukannya menghantar pesakit ini berubat dengan cara keagamaan kerana dipercayai telah disampuk jin, syaitan dan pelbagai makhluk halus.

‘‘Kerana wujudnya salah anggapan itu, maka pesakit lewat mendapat rawatan, cuma datang ke hospital apabila pesakit bertindak agresif. Mereka agresif hanya pada keluarga dan tidak kepada orang lain.

‘‘Justeru itu bagi mencegah schizofrenia, pesakit perlu mendapat rawatan awal sebaik sahaja menyedari terdapat perubahan ke atas dirinya supaya kerosakan pada otak dapat dirawat dan potensi untuk pulih lagi cerah,’’ katanya ketika menyampaikan ceramah mengenai All about Schizophrenia: The Facts and Myths and Bridging Psychosis with Reality di Kuala Lumpur, baru-baru ini.

Menurut Dr. Mohamad Hussain, secara tipikalnya skizofrenia terbentuk pada remaja atau awal usia 20-an sekali pun gejala yang ditunjukkan tidak jelas sehingga usia agak lewat.

Kebanyakan kaum lelaki jatuh sakit seawal usia 16 hingga 25 tahun manakala kaum wanita mula menunjukkan gejala ini antara usia 23 hingga 36 tahun.
‘‘Penyakit mungkin terjadi tiba-tiba namun sebelum sebelum episod pertama berlaku, ada perubahan ketara pada tingkah laku seseorang seperti mudah baran, murung, mengasingkan diri dan tidak boleh belajar atau bekerja dengan baik.
“Ramai orang muda mempunyai corak sikap begini tetapi tidak sakit. Namun, jika keadaan ini sering berlaku dan semakin buruk, ia seharusnya diberi perhatian.

‘‘Penyakit ini boleh bermula dengan pengambilan dadah. Adakalanya penyakit ini tersembunyi disebabkan dadah kerana dadah atau perbuatan menghidu gam yang dikaitkan dengan tingkah laku tidak menentu,’’ katanya.

Tambahnya, ramai pesakit menjadi penganggur atau diberhentikan kerja kerana penyakit ini. Ramai majikan tidak mahu mengambil pekerja yang ada skizofrenia kerana kurang faham mengenai keadaan mereka.

‘‘Gangguan ini memberi kesan besar pada aktiviti sosial mereka kerana kemampuan berinteraksi adalah rendah, keadaan kesihatan mental dan fizikal mereka lemah, tidak makan dengan baik, merokok dan mengambil minuman keras secara berlebihan dan gangguan terhadap kehidupan keluarga tidak dapat dielakkan kerana secara puratanya penjaga perlu menghabiskan 15 jam seminggu untuk menjaga ahli keluarga yang menghidap skizofrenia.

‘‘Sementara itu, masyarakat juga menanggung beban kerana keperluan penjagaan di hospital dan rumah, ubatan, keselamatan sosial dan sistem keadilan awam lain,’’ jelasnya.

Beliau memberitahu, selain daripada pemberian ubatan bagi merawat pesakit, mereka juga perlu menjalani beberapa program bagi membantu pesakit mencapai kefungsiannya atau kembali normal.
‘‘Inilah yang menyebabkan kos untuk merawat penyakit skizofrenia ini merupakan yang termahal. Di Amerika Syarikat sahaja pada tahun 1999, sebanyak AS$32.5 bilion (RM100.75 bilion) dibelanjakan untuk merawat penyakit ini. Ini adalah kos yang terpaksa digunakan kerana kelewatan pesakit mendapat rawatan,’’ ujarnya.

Sementara itu, Profesor Bersekutu Klinikal Columbia University College of Physicians & Surgeons, Prof. Zafar Sharif berkata, walaupun tiada rawatan yang boleh mengubati skizofrenia, ia boleh diurus dengan rawatan tertentu iaitu rawatan oral dan penggunaan ubat antipsikotik.

Suntikan intra-muskular iaitu antipsikotik konvensional sudah diperkenalkan sejak tahun 1960-an bertujuan bagi mengatasi masalah mematuhi rawatan. Kejayaan banyak terbukti. Banyak kajian menunjukkan pesakit memilih suntikan yang bertindak jangka panjang berbanding dengan rawatan oral. Namun begitu, antipsikotik ini mempunyai kelemahan kerana ia berasaskan minyak dan sering dikaitkan dengan rasa sakit atau alahan.

Manakala, Risoerdal Consta adalah ubat antipsikotik antipikal yang pertama terdapat dalam formulasi bertindak jangka panjang. Dengan menggunakan antipsikotik ini, pesakit tidak perlu memikirkan untuk mengambil pil harian.

‘‘Kajian untuk penambahbaikan ubat antipsikotik ini sentiasa dijalankan bagi meningkatkan keserasian, keselamatan dan kepatuhan rawatan. Sehubungan itu, baru-baru ini, formulasi oral baru bagi meningkat rawatan pilihan diperkenalkan.

‘‘Invega adalah ubat antipsikotik atipikal oral dengan mekanisme perlepasan berlanjutan bagi rawatan akut dan rawatan pencegahan berulang skizofrenia. Invega dengan dosnya sekali sehari, direka khusus bagi pengeluaran paliperidone (bahan aktif) menerusi teknologi perlepasan unik OROS terbukti akan profil keberkesanan, keselamatan dan ketahanan.

‘‘Daripada kajian-kajian klinikal sudah terbukti pada ramai pesakit, Invega mampu mengurangkan gejala skizofrenia, termasuk pada kali pertama, meningkatkan kefungsian pesakit berdasarkan Performance and Social Performance Scale,’’’ jelasnya.

Menurut Zafar, kesannya dapat dilihat seawal hari keempat di mana kajian klinikal secara statistiknya menunjukkan perbezaan ketara dibandingkan dengan penggunaan plasebo atau gejala skizofrenia. Apabila digunakan pada kadar yang dicadangkan, kesan sampingan Invega 6mg adalah berbandingan dengan plasebo.

‘‘Dengan teknologi inovatif OROS, Invega memberi peluang kepada ramai penghidap skizofrenia menguruskan penyakit mereka bersama kumpulan rawatan untuk menikmati kehidupan lebih bermakna dan produktif.

‘‘Invega melepaskan paliperidone iaitu satu entiti kimia dan merupakan rawatan bagi skizofrenia yang menggunakan teknologi pengeluaran berterusan OROS. Teknologi OROS menawarkan pelepasan ubatan yang konsisten dalam tempoh 24 jam dengan mengurangkan fluktuasi puncak dan jurang pada kepekatan plasma ubatan,’’ katanya.

Tambahnya, kelulusan penggunaan Invega adalah berdasarkan keputusan program pembangunan klinikal membabitkan 1,306 pesakit dalam tiga kajian utama yang dijalankan di Amerika Syarikat dan beberapa negara lain di seluruh dunia termasuk Malaysia.

Sukatan primer untuk melihat keberkesanan ubat rawatan adalah dengan Positive and Negative Syndrome Scale (PANSS), satu skala yang biasa digunakan dalam penyelidikan skizofrenia bagi mengukur tahap gejala positif atau negatif.

‘‘Kadar pemberhentian pengambilan ubat Invega disebabkan kesan sampingan adalah lebih rendah berbanding dengan plasebo (5 peratus plasebo dibandingkan dengan Invega.
‘‘Selain mematuhi arahan rawatan, keluarga dan pesakit perlu mempunyai pengetahuan mengenai skizofrenia, gejala dan ubatan yang disyorkan bagi merawat pesakit kerana maklumat ini adalah sebahagian daripada proses rawatan khususnya untuk menyokong rasionalnya untuk mematuhi arahan,’’ jelasnya


ARTIKEL 3 :

Skizofrenia berasal dari dua kata, yaitu “Skizo” yang artinya retak atau pecah (split), dan “frenia” yang arinya jiwa. Dengan demikian seseorang yang menderita skizofrenia adalah seseorang yang mengalami keretakan jiwa atau keretakan kepribadian (Hawari,2003)

Dewasa ini ilmu kedokteran mengalami kemajuan yang pesat dengan ditemukannya mekanisme terjadinya skizofrenia dan obat-obatan anti-skizofrenia, sehingga penderita skizofrenia dapat pulih kembali dan dapat kembali menjalani kehidupan yang normal.


Gejala Skizofrenia
Skizofrenia memiliki berbagai tanda dan gejala. Kombinasi kejadian dan tingkat keparahan pun berbeda berdasarkan individu masing-masing. Gejala-gejalanya dapat terjadi kapan saja. Pada pria biasanya timbul pada akhir masa kanak-kanak atau awal usia 20-an, sedangkan pada wanita, usia 20-an atau awal 30-an.
Skizofrenia dapat mempengaruhi cara berpikir, perasaan dan tingkah laku. Dokter membedakan gejala skizofrenia dalam tiga kategori sebagai berikut :


Gejala positif, terdiri dari :
• Delusi/waham, yaitu keyakinan yang tidak masuk akal. Contohnya berpikir bahwa dia selalu diawasi lewat televisi, berkeyakinan bahwa dia orang terkenal, berkeyakinan bahwa radio atau televisi memberi pesan-pesan tertentu, memiliki keyakinan agama yang berlebihan.
• Halusinasi, yaitu mendengar, melihat, merasakan, mencium sesuatu yang sebenarnya tidak ada. Sebagian penderita, mendengar suara/ bisikan bersifat menghibur atau tidak menakutkan. Sedangkan yanng lainnya mungkin menganggap suara/bisikan tersebut bersifat negatif/ buruk atau memberikan perintah tertentu.
• Pikiran paranoid, yaitu kecurigaan yang berlebihan. Contohnya merasa ada seseorang yang berkomplot melawan, mencoba mencelakai atau mengikuti, percaya ada makhluk asing yang mengikuti dan yakin dirinya diculik/ dibawa ke planet lain.


Gejala negatif
• Motivasi rendah (low motivation). Penderita akan kehilangan ketertarikan pada semua aspek kehidupan. Energinya terkuras sehingga mengalami kesulitan melakukan hal-hal biasa dilakukan, misalnya bangun tidur dan membersihkan rumah.
• Menarik diri dari masyarakat (social withdrawal). Penderita akan kehilangan ketertarikan untuk berteman, lebih suka menghabiskan waktu sendirian dan merasa terisolasi.


Gejala kognitif
• Mengalami problema dengan perhatian dan ingatan. Pikiran mudah kacau sehingga tidak bisa mendengarka n musik/ menonton televisi lebih dari beberapa menit. sulit mengingat sesuatu, seperti daftar belanjaan.
• Tidak dapat berkosentrasi, sehingga sulit membaca, menonton televisi dari awal hingga selesai, sulit mengingat/ mempelajari sesuatu yang baru.
• Miskin perbendaharaan kata dan proses berpikir yang lambat. Misalnya saat mengatakan sesuatu dan lupa apa yang telah diucapkan, perlu usaha keras untuk melakukannya.


Bagaimana gejala- gejala skizofrenia terjadi ?
Skizofrenia merupakan penyakit yang mempengaruhi otak. Pada otak terjadi proses penyampaian pesan secara kimiawi (neurotransmitter) yang akan meneruskan pesan sekitar otak. Pada penderita skizofrenia, produksi neurotransmitter-dopamin- berlebihan, sedangkan kadar dopamin tersebut berperan penting pada perasaan senang dan pengalaman mood yang berbeda. Bila kadar dopamin tidak seimbang–berlebihan atau kurang– penderita dapat mengalami gejala positif dan negatif seperti yang disebutkan di atas.
Penyebab ketidakseimbangan dopamin ini masih belum diketahui atau dimengerti sepenuhnya. Pada kenyataannya, awal terjadinya skizofrenia kemungkinan disebabkan oleh kombinasi faktor-faktor tersebut.
Faktor-faktor yang mungkin dapat mempengaruhi terjadinya skizofrenia, antara lain: sejarah keluarga, tumbuh kembang ditengah-tengah kota, penyalahgunaan obat seperti amphetamine, stres yang berlebihan, dan komplikasi kehamilan.


Bagaimana Cara Mengatasi Gejala skizofrenia?
Ada beberapa langkah yang dapat membantu mengatasi gejala skizofrenia, antara lain belajar mananggulangi stres, depresi, pikiran negatif, belajar rileks, dan tidak menggunakan alkohol ataupun obat-obatan tanpa sepengetahuan dokter serta segera berkonsultasi ke dokter/ psikiater bila timbul gejala-gejala seperti yang disebutkan di atas.


Bantuan dari orang-orang terdekat
• Pada skizofrenia fase aktif, penderita mudah terpukul oleh problema yang sederhana sekalipun. Kurangi pemberian tanggung jawab agar tidak membebani penderita dan mengurangi stres jangka pendek. Tetapi dengan mengambil semua tanggungjawabnya, akan menimbulkan ketergantungan dan problema lain dikemudian hari.
• Penderita skizofrenia mungkin menggunakan kata-kata yang tidak masuk akal. Agar lebih memahami, cobalah berkomunikasi dengan cara lain dan mengajak melakukan aktivitas bersama-sama seperti mendengarkan musik, melukis, menonton televisi, atau menunjukkan perhatian tanpa harus bercakap-cakap.
• Jangan membicarakan penderita jika penderita skizofrenia tidak ada. Penderita skizofrenia biasanya perhatian (sensitif) dengan apa yang terjadi di sekitarnya.


Apakah Skizofrenia Dapat Disembuhkan?
Sesungguhnya tiga dari empat penderita skizofrenia dapat mengalami perbaikan yang bermakna atau pulih dengan baik dan dapat melakukan aktivitas sehari-hari secara normal, tetapi sembuh atau tidaknya belum dapat diketahui. Satu-satunya jalan untuk mengendalikan gejala adalah dengan pemberian antipsikotik yang dikombinasikan dengan terapi pendukung (tanpa obat-obatan).


Pengobatan dengan Antipsikotik
Obat antipsikotik banyak beredar di pasaran yang diresepkan dokter. Meskipun efektif mengatasi gejala-gejala skizofrenia, obat ini menimbulkan berbagai efek samping seperti : kekakuan otot, gerakan kaku seperti robot, mengantuk, sindroma metabolik seperti peningkatan berat badan (kegemukan), diabetes melitus, meningkatnya hormon prolaktin dalam darah sehingga dapat menyebabkan gangguan seksual, amenorea (tidak menstruasi), galaktorea (keluarnya air susu), ginekomastia (membesarnya payudara pada pria), yang sudah tentu akan sangat mengganggu pada wanita lajang dan pria.
Sindroma metabolik juga dapat mengakibatkan gangguan pembuluh darah dan jantung. Sebaiknya sebelum memberikan antipsikotik perlu dilakukan pemeriksaan darah secara teratur untuk menghindari kejadian tersebut.
Antipsikotik generasi terbaru bekerja dengan menstabilkan penyampaian pesan melalui dopamin, tidak bekerja memblokir total dopamin seperti halnya antipsikotik yang lain. Obat ini dapat dipercaya akan mengurangi/ mengatasi gejala-gejala skizofrenia – positif, negatif, dan memperbaiki kognitif – dengan efek samping yang dapat ditoleransi lebih baik dibanding antipsikotik sebelumnya. Jadi dengan pemberian generasi terbaru ini, efek samping obat antipsikotik sebelumnya dapat dihindari dan kualitas hidup pasien akan membaik serta dapat kembali ke kehidupan yang normal.


Terapi Pendukung dan Psikoterapi
Terapi pendukung biasanya dikombinasi dengan obat antipsikotik guna membantu menurunkan/mengatasi gejala skizofrenia, mencegah kekambuhan, membantu pasien tetap berobat dan membantu pasien kembali ke kehidupan yang normal.
Walau tidak menyambuhkan, psikoterapi dapat membantu pasien mengatasi gejala-gejala spesifik, seperti: anxiety (kecemasan), panik, fobia, gangguan emosi, stres, insomnia, (susah tidur), depresi, gangguan hubungan antar manusia dan gangguan psikologi seksual.
Pengobatan berkemungkinan juga dapat membantu pasien melihat kenyataan bahwa dia menderita skizofrenia dan perlu mematuhi pengobatan yang dilakukan atau yang dianjurkan oleh dokter. Psikoterapi ini dapat dilakukan baik pada individu atau anak-anak, maupun dengan pasangan, keluarga atau kelompok.

HUKUM PERKAHWINAN JIN DENGAN MANUSIA?

Manusia dan jin adalah dua makhluk Allah yang berbeza ciptaannya. Manusia dari tanah manakala jin pula dicipta daripada api.

Walaupun begitu, kedua-dua makhluk ini wajib beriman kepada Allah dan RasulNya Muhammad SAW. Dan agama yang mesti mereka imani adalah agama Islam.

Berbalik kepada persoalan di atas, sesiapa sahaja boleh mereka-reka cerita dan mendakwa bahawa dirinya telah berkahwin dengan jin atau bunian atau sebagainya. Namun, cuba kita tanya kepada mereka yang menyatakan dakwaan itu semua mana buktinya?

Nescaya mereka tidak dapat untuk membuktikannya. Ia hanya dakwaan kosong sahaja.

Mengenai hukum berkahwin dengan jin, para ulama’ berbeza pendapat. Namun ramai dari kalangan mereka menyatakan bahawa berkahwin dengan jin, adalah haram. Dan inilah jawapan yang paling hampir dengan kebenaran dan lebih kuat dan benar.

Para ulama’ yang menyatakan bahawa hukum berkahwin dengan jin adalah haram adalah bersandarkan kepada firman Allah, maksudnya:

1. "Dan antara tanda-tanda kebesaranNya (Allah), Dia telah menciptakan bagi kamu isteri-isteri dari jenis kamu sendiri".

(al-Rum : 21)

2. "Dan Allah telah menciptakan bagi kamu isteri-isteri dari jenis kamu sendiri".

(al-Nahl : 72)

Berasaskan ayat-ayat di atas, para ulama’ tafsir berpendapat Allah telah menjadikan isteri-isteri kita juga adalah dari jenis kita sendiri, iaitu manusia.

Allah menegaskan lagi mengenai isu ini, firmannya yang bermaksud:

"Maka berkahwinlah dengan mana-mana wanita yang kamu senangi..."

(al-Nisa' : 3).

Di dalam ayat tersebut, kalimah “النساء” (An-Nisa' – wanita)adalah dikhususkan kepada wanita Bani Adam secara khusus. Maka berkahwin dengan selain daripada wanita Bani Adam adalah diharamkan kerana ketiadaan dalil yang membenarkannya.

Selain itu, jin adalah makhluk yang boleh menyerupai berbagai bentuk. Dari itu, bagaimanakah cara untuk pasangannya dari golongan manusia untuk mengenalinya, dan ini sudah pasti akan mendatangkan masalah yang lain pula.

PETIKAN  : JAKIM


Menurut TG Dato' Ismail Kamus dalam bukunya "Jin Rasukan & Pengubatannya" menyatakan bahawa terdapat sebahagian ulamak yang menyatakan harus atau makruh berdasarkan hujah masing-masing. Namun begitu pendapat yang masyhur adalah haram berdasarkan firman Allah SWT sepertimana di atas tadi.

Sekiranya berlaku perkahwinan di antara manusia dan jin, maka tidak akan berlaku keserasian dan kemesraan di antara suami isteri disebabkan berlainan bangsa. Maka hilanglah nikmat perkahwinan yang disebut sebagai ketenangan(sakinah). Pendapat ini berdasarkan juga Hadis Rasulullah s.a.w. daripada Mohd bin Yahya Al-Qadie,daripada Basyar bin Umar,daripada Lahiah daripada Yunus bin Yazid daripada Al-Zuhri katanya baginda Rasulullah s.a.w. telah melarang berkahwin dengan jin. (Alamul jin Asraruhu wa khafayahu).

Perkahwinan di antara jin dan manusia akan menimbulkan perasaan tidak tenteram,takut,bimbang dan berbagai-bagai lagi. Tambahan pula timbulnya permusuhan di antara dua golongan semenjak zaman-berzaman sebagaimana firman Allah S.W.T. dalam surah Al-Baqarah ayat 36 yang bermaksud; " Dan kami berkata turunlah kamu semua setengah kamu dengan setengah yang lain menjadi musuh"

AS-SYIFA' MELAKA : 013-2006363

IBUBAPANYA KULIT HITAM, TAPI DIA LAHIR BERKULIT PUTIH

Tanpa mengambil kira kisah Michael Jackson, bagi saya bukanlah perkara yang menghairankan jika seorang anak berkulit putih dilahirkan oleh ibu bapa yang berkulit hitam. Bagi umat Islam yang percaya kepada kekuasaan Allah, perkara itu adalah perkara biasa. Tiada apa yang Allah tak boleh lakukan, perkara ini begitu kecil sekali berbanding dengan kisah kelahiran Nabi Isa AS. Baginda dilahirkan oleh ibunya Siti Maryam tanpa memerlukan seorang lelaki pun. Siti Maryam adalah wanita suci hingga akhir hayat dan menjadi orang yang pertama melahirkan anak tanpa memerlukan benih lelaki. Hal ini diterangkan dalam Al-Quran, Surah Ali Imran ayat 59:
“Sesungguhnya misal (penciptaan) Isa di sisi Allah, adalah seperti (penciptaan) Adam. Allah menciptakan Adam dari tanah, kemudian Allah berfirman kepadanya: “Jadilah” (seorang manusia), maka jadilah dia.”


Kesucian Maryam dan anaknya disebut dalam Surah l Anbiyaa’ ayat 21;

“Dan (ingatlah kisah) Maryam yang telah memelihara kehormatannya, lalu Kami tiupkan ke dalam (tubuh)nya roh dari Kami dan Kami jadikan dia dan anaknya tanda (kekuasaan Allah) yang besar bagi semesta alam”


Lebih banyak kisah Nabi Isa AS dan ibunya disini.

Apa yang saya mahu sebutkan adalah berkaitan hal penciptaan manusia. Tak kira apa jua bentuk dan keadaannya, dia adalah ciptaan Allah dan kita harus mengambil tanda-tanda keagungan Allah ini terus meningkatkan keimanan kita. Allah boleh sahaja menciptakan kelahiran yang sempurna walaupun tanpa ibu dan bapa seperti Nabi Adam AS. Lahir tanpa bapa seperti Nabi Isa AS, lahir dengan warna kulit yang berbeza dengan ibu bapanya atau apa sahaja bentuk yang sukar untuk kita fikirkan lagi.

Soalnya, semua ini kembali pada Allah. Jangan pula bila ibu bapa berkulit putih atau sawo matang yang melahirkan anak kulit hitam legam menganggap anak itu sial. Tapi Kalau ibu bapanya berkulit hitam lahirkan anak kulit putih dianggap sebagai tuah. Itu semua pemberian Allah, tak kira apa warna kulit, warna mata, warna rambut atau jantinannya.
Terimalah ia sebagai satu amanah.

Dan kita sendiri sebagai manusia yang dilahirkan juga, patut berbangga serta bersyukur dengan apa yang Allah beri. Tak kiralah kita putih, hitam, cantik atau tidak, tinggi atau rendah dan apa sahaja.

Keterangan Gambar :- Lagi keluarga kulit hitam dapat anak putih

GAMBAR menunjukkan Emmanuel Ofor yang berkulit putih bergambar bersama keluarganya yang berkulit hitam.


MIDDLESBROUGH – Selepas Britain digemparkan dengan kelahiran bayi berkulit putih, Nmachi Ihegboro daripada ibu bapa berkulit hitam, seorang lagi budak berkulit putih daripada keluarga kulit hitam didedahkan oleh sebuah akhbar semalam.

Kanak-kanak lelaki berusia tiga tahun itu, Emmanuel Ofor dengan memiliki rambut berwarna perang muda dan mata biru ialah anak kepada pasangan berkulit hitam, Ethelbert, 43, dan isterinya, Nkemakonam, 34, yang berasal dari Nigeria .


“Ketika dia lahir di sini pada Februari 2007, ramai jururawat mengerumuni Emmanuel dengan penuh kehairanan dan mereka sempat bertanya: Adakah saya gembira? Ya sudah tentu kerana dia anak saya,” kata Ethelbert, seorang jururawat psikiatri seperti dilaporkan akhbar The Sun.

Pada Selasa lalu, beberapa buah akhbar menyiarkan kisah Nmachi yang berkulit putih dilahirkan lima hari lalu di Woolwich, selatan London oleh ibunya, Angela berkulit hitam.

Bapa bayi itu turut berkulit hitam dan pasangan kulit hitam itu tidak mempunyai sejarah mempunyai keturunan kulit putih.

Pakar-pakar perubatan mengesahkan warna cerah pada kulit kedua-dua bayi itu adalah normal serta bukan disebabkan faktor penyakit albino namun mereka masih bingung dan menyiasat punca Nmachi dan Emmanuel dilahirkan berkulit putih.

Emmanuel mempunyai kakak, Afoma, berumur enam tahun dan adiknya Whitney yang berusia enam bulan tetapi kedua-duanya berkulit gelap.

Menurut Ethelbert, dia mempunyai seorang saudara jauh berkulit putih di Afrika walaupun ibu bapanya adalah gelap.

“Saya pada mulanya terkejut seperti orang lain namun saya ada seorang sepupu di tempat asal kami di Nigeria yang dilahirkan berkulit cerah daripada keluarga berkulit hitam. Jadi saya tahu perkara ini biasa berlaku,” kata Nkemakonam. – Agensi

EDISI KHAS : PUASA RAMADHAN (SIRI 4 ) FIDYAH PUASA DLL


(Bahagian Pertama)


بسم الله ، والحمد لله ، والصلاة والسلام على رسول الله ، وعلى آله وصحبه ومن والاه


(Dengan nama Allah, Segala puji bagi Allah, Selawat dan salam ke atas Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam, keluarga, sahabat dan para pengikut Baginda)

Seseorang yang tidak berpuasa di bulan Ramadhan kerana meninggalkannya atas sebab-sebab keuzuran yang dibenarkan oleh syara‘ atau tidak berdaya menunaikannya, diwajibkan ke atasnya membayar puasa yang tertinggal, iaitu sama ada dengan menqadha puasa, atau dengan membayar fidyah ataupun kedua-duanya sekali (qadha dan fidyah), tertakluk kepada sebab-sebab dia tidak melaksanakan puasanya.

Qadha dan fidyah puasa merupakan tuntutan yang dikenakan ke atas orang yang meninggalkan puasa sebagai menebus atau membayar balik puasa yang telah ditinggalkannya. Namun begitu keduanya dilaksanakan berdasarkan keadaan yang berbeza.

Sebagai contoh: Orang yang meninggalkan puasa dengan senghaja wajib mengqadha puasanya sejumlah hari-hari yang ditinggalkannya. Akan tetapi jika dia tidak mengqadhanya sehingga masuk bulan Ramadhan yang baru, maka dia tetap diwajibkan melaksanakan qadha puasa yang ditinggalkannya dan ditambah lagi dengan membayar fidyah kerana melengahkan qadha puasanya sehingga masuk Ramadhan yang berikutnya.

Apa Dia Fidyah Puasa?

Fidyah bermaksud denda atau tebusan yang dikenakan kepada orang Islam yang melakukan beberapa kesalahan tertentu dalam ibadah. Ia juga merujuk kepada menebus ibadah dengan memberi sedekah kepada fakir miskin berupa makanan yang mengenyangkan.

Dalam ibadah puasa, fidyah dikenakan ke atas beberapa golongan yang tidak melaksanakan puasa kerana keadaan-keadaan berikut:

i. Orang yang sangat tua, maka atas sebab tuanya itu dia tidak berdaya melakukan puasa.

ii. Orang yang sakit yang tidak ada harapan untuk sembuh, maka atas sebab sakitnya itu dia tidak berdaya melakukan puasa.

iii. Perempuan hamil atau perempuan yang menyusukan anak yang berbuka puasa kerana takut mendatangkan mudarat kepada anaknya jika dia berpuasa.

iv. Orang yang meninggalkan puasa, kemudian dia melengah-lengahkan atau melambatkan qadha puasanya sehingga datang bulan Ramadhan yang baru, sedangkan dia berdaya dan berkesempatan untuk mengqadhanya.Fidyah Orang Tua Dan Orang Yang Sakit Yang Tidak Berdaya Melakukan Puasa

Orang yang sangat tua dan orang sakit yang tiada harapan untuk sembuh yang tidak berdaya melakukan puasa diharuskan berbuka pada siang hari bulan Ramadhan kerana keuzurannya itu.

Menurut Imam asy-Syafi‘e dan ulama-ulama mazhab Syafi‘e Rahimahumullah, orang tua dan orang sakit yang tiada harapan sembuh yang susah bagi mereka untuk berpuasa tidak diwajibkan berpuasa Akan tetapi mereka diwajibkan membayar fidyah.

Begitu juga tidak diwajibkan puasa yang dinazarkan oleh keduanya menurut pendapat yang ashah kerana mereka digolongkan orang yang lemah atau tidak terdaya untuk melaksanakan puasa tersebut. Mengenai orang yang sangat tua yang diwajibkan membayar fidyah ini sebagaimana firman Allah Subhanahu wa Ta‘ala:

Tafsirnya:

Dan wajib atas orang-orang yang tidak terdaya berpuasa (kerana tuanya dan sebagainya) membayar fidyah iaitu memberi makan orang miskin.”  (Surah al-Baqarah: 184)

Menurut Ibnu ‘Abbas Radhiallahu ‘anhuma bahawa kewajipan membayar fidyah sebagaimana dijelaskan ayat di atas adalah ke atas orang yang membebankan dirinya untuk menunaikan ibadah puasa, walhal dia tidak terdaya menunaikannya, lalu dia pun berbuka dan diwajibkan ke atasnya membayar fidyah. Ibnu ‘Abbas Radhiallahu ‘anhuma berkata sebagaimana yang diriwayatkan oleh

Imam al-Bukhari Rahimahullah: Maksudnya:

“Orang yang sangat tua di kalangan lelaki atau perempuan, kedua-duanya tidak berdaya untuk berpuasa, maka hendaklah kedua-duanya memberi makan orang miskin setiap hari sebagai ganti.”

(Atsar riwayat al-Bukhari)


Beberapa permasalahan berkaitan:

• Kewajipan membayar fidyah bagi orang yang sangat tua atau orang sakit yang tidak ada harapan sembuh menjadi tanggungannya sehingga dia mampu membayarnya walaupun dia seorang fakir.

Menurut pendapat yang ashah apabila seseorang itu diwajibkan fidyah akan tetapi dia tidak mampu membayarnya, maka kewajipan itu tetap ditanggungnya sehingga dia mampu membayarnya sepertimana juga dengan kewajipan kaffarah.

• Waktu membayar fidyah bagi orang yang sangat tua atau orang sakit yang tidak ada harapan sembuh boleh (harus) membayar fidyah setelah fajar setiap hari di bulan Ramadhan.

Begitu juga boleh (harus) dia membayarnya sebelum terbit fajar setiap hari berpuasa iaitu pada malamnya. Walau bagaimanapun tidak boleh (tidak harus) dia menyegerakan membayar sebelum masuk bulan Ramadhan. Sebagai contoh dia hendak membayar tiga puluh cupak untuk tiga puluh hari puasa yang akan ditinggalkannya.

• Tidak diwajibkan ke atas orang yang sangat tua atau orang sakit mengqadha puasa yang ditinggalkannya walaupun dia mampu dan berdaya untuk berpuasa kemudiannya.

Walau bagaimanapun jika dia berupaya mengqadha puasanya dan telah melaksanakan qadha tersebut, maka tidak lagi diwajibkan ke atasnya membayar fidyah. Jika dia telah membayar fidyah dan kemudian dia ada keupayaan untuk berpuasa, maka tidak lagi perlu dia mengqadha puasanya.

Fidyah Perempuan Hamil Atau Perempuan Yang Menyusukan Anak

Perempuan hamil atau perempuan yang menyusukan anak jika dia berbuka puasa termasuk antara golongan yang dikenakan sama ada qadha atau membayar puasa atau kedua-duanya sekali bergantung kepada keadaan sebagaimana berikut:

i. Jika perempuan tersebut berbuka puasa kerana takut mendatangkan mudarat kepada dirinya, maka dia hanya diwajibkan mengqadha puasa yang ditinggalkannya.

ii. Jika dia berpuasa kerana takut mendatangkan mudarat kepada anaknya, maka dia wajib mengqadha puasa yang ditinggalkannya dan diwajibkan juga dia membayar fidyah bagi setiap hari yang luput. Kewajipannya membayar fidyah ialah kerana dia berbuka untuk mengelakkan mudarat berlaku ke atas nyawa anak yang dalam kandungannya atau mudarat ke atas nyawa anak yang disusuinya akibat kekurangan air susu jika dia berpuasa.

Diriwayatkan oleh al-Baihaqi, Abdullah bin ‘Umar Radhiallahu ‘anhuma pernah ditanyakan mengenai seorang perempuan hamil yang takut mudarat kepada anaknya, adakah ke atas perempuan yang hamil yang takut mudarat kepada anaknya itu berpuasa? Lalu beliau berkata:

Maksudnya:

“Berbukalah dan berilah satu cupak hinthah (sejenis makanan) kepada orang miskin setiap hari.”

(Atsar riwayat al-Baihaqi)

Fidyah Orang Yang Melengahkan Qadha Puasa

Orang yang meninggalkan puasa bulan Ramadhan dan kemudian dia melengahkan-lengahkan puasa atau melambatkan qadha puasanya sehinggalah datang bulan Ramadhan yang baru

sedangkan dia berdaya untuk mengqadhanya, maka dia wajib mengqadha puasa yang ditinggalkannya serta membayar fidyah bagi setiap hari yang ditinggalkannya. Kewajipan fidyah ini adalah disebabkan perbuatannya melengah-lengahkan atau melambatkan qadha puasa tersebut.

Imam an-Nawawi Rahimahullah berkata:

“Dan sesiapa yang mengakhirkan (melengah-lengahkan) qadha puasa Ramadhan sedangkan dia berupaya menunaikannya (kerana tiada uzur) sehingga masuk Ramadhan pada tahun hadapannya, maka wajib ke atasnya qadha (puasa yang ditinggalkannya) di samping membayar fidyah bagi setiap hari (puasa yang ditinggalkannya) sebanyak satu mudd.”


Bacaan seterusnya : Fidyah Dan Permasalahannya Bab Akhir Sumber : Mufti Brunei

Tuesday, July 27, 2010

EDISI KHAS : PUASA RAMADHAN (SIRI 3 ) RUKUN-RUKUN PUASA,SYARAT-SYARAT DAN SUNAT-SUNATNYA ; Mastika Hadith JAKIM

Firman Allah Taala:

.. وَكُلُوا وَاشْرَبُوا حَتَّى يَتَبَيَّنَ لَكُمُ الْخَيْطُ الْأَبْيَضُ مِنَ الْخَيْطِ الْأَسْوَدِ مِنَ الْفَجْرِ ..

 
" .. dan makanlah serta minumlah sehingga nyata kepada kamu benang putih (cahaya siang) dari benang hitam (kegelapan malam), iaitu waktu fajar .. "(1)

Menurut huraian ulama' rahimahumullah "rukun puasa" dua perkara. Pertama: Niat, dan kedua: Menahan diri daripada segala perkara yang membatalkan puasa, mulai dari masa terbit fajar hingga matahari terbenam.
_________________________
1. Ayat 187, Surah al-Baqarah.


Masalah Niat

Masalah niat dan keterangan hadith mengenainya yang menjadi dalil bahawa nilai segala amal adalah berdasarkan niat, telah dihuraikan dalam "Mastika Hadith" jilid kedua. (1)

Niat Puasa Ramadhan

Mengenai puasa Ramadhan, masa berniat ialah pada waktu malam (sebelum terbit fajar), pada tiap-tiap malam.
______________________________
1. Hlm. 109.

Ini diterangkan dalam hadith yang berikut:

18- عَنْ حَفْصَةَ أُمِّ الْمُؤْمِنِينَ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهَا قَالَتْ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ مَنْ لَمْ يُبَيِّتْ الصِّيَامَ قَبْلَ الْفَجْرِ فَلَا صِيَامَ لَهُ. (رواه الترمذي وغيره)

18- Dari Hafsah, Ummul Mukminin r.a., katanya: Rasulullah s.a.w. bersabda: "Sesiapa yang tidak berniat pada malam hari - sebelum terbit fajar (untuk berpuasa pada hari esoknya) maka ia tidak dikira berpuasa" (1)

(Riwayat Tirmizi dan lain lainnya)
___________________________
1. Ibanat al-Ahkam (2:376). Menurut Ibn Khuzaimah dan Ibn Hibban hadith ini Hadith Sahih.

Menurut huraian ulama' rahimahumullah wajibnya berniat pada waktu malam ialah bagi jenis-jenis puasa yang difardhukan iaitu puasa Ramadhan; puasa nazar, puasa kifarah dan puasa qadha.

Sebaliknya tidak diwajibkan berniat pada waktu malam bagi jenis-jenis puasa sunat, kerana Rasulullah s.a.w. pernah mengerjakan puasa sunat dengan memulakan niatnya pada siang hari seperti diterangkan dalam hadith yang berikut:


19- عَنْ عَائِشَةَ أُمِّ الْمُؤْمِنِينَ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهَا قَالَتْ دَخَلَ عَلَيَّ النَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ ذَاتَ يَوْمٍ فَقَالَ هَلْ عِنْدَكُمْ شَيْءٌ فَقُلْنَا لَا قَالَ فَإِنِّي إِذَنْ صَائِمٌ. (رواه مسلم)

19- Dari `Aisyah r.a., katanya: Pada suatu hari, Rasulullah s.a.w. masuk sambil bertanya kepada saya, sabdanya: "Adakah kamu menyimpan sesuatu (untuk dimakan)?". Kami menjawab: "Tiada (sesuatupun)." (Mendengarkan itu) Baginda bersabda: "Kalau begitu, Aku berpuasa .."(1)

(Hadith Sahih - Riwayat Muslim)

Berdasarkan hadith ini alim ulama', rahimahumullah menyatakan, seseorang yang mengerjakan puasa sunat, boleh berniat pada siang hari apabila ia melakukan yang demikian sebelum gelincir matahari dan ia pula tidak makan dan tidak minum sesuatu pun selepas terbit fajar hari itu dan tidak melakukan sesuatu yang membatalkan puasa. (2)
____________________________
1. Kitab yang sama (2:377).
2. Lebih lanjut, lih. Sabil al-Muhtadin (2:132).


Penjelasan Mengenai Niat Puasa Ramadhan

Orang yang hendak berpuasa Ramadhan, wajib berniat pada malam hari sebelum terbit fajar. Jika ia tidak berbuat demikian, tidak sah puasanya.

Tempat " niat" itu ialah dalam hati dan inilah yang wajib dilakukan - yakni berniat dalam hati. Jika tidak, batallah puasa itu.

Tentang "melafazkan niat" dengan mulut, maka itu adalah sunat hukumnya kerana "lafaz niat" itu dapat menolong hati.

 
Perkara Yang Wajib Diniatkan Dalam Hati

Sekurang-kurang niat puasa Ramadhan hendaklah diingat - dihadirkan dalam hati:
نَوَيْتُ صَوْمَ غَدٍ عَنْ رَمَضَانَ.

"Sahaja aku puasa esok hari (untuk menunaikan fardhu) Ramadhan (1)

Tetapi yang lebih Sempurna (meliputi perkara yang wajib dan yang sunat) hendaklah diniatkan seperti berikut:

 
نَوَيْتُ صَوْمَ غَدٍ عَنْ أَدَاءِ فَرْضِ رَمَضَانَ هَذِهِ السَّنَةِ ِللهِ تَعَالَى.

"Sahajaku puasa esok hari untuk menunaikan fardhu Ramadhan, tahun ini, kerana Allah Taala".(2)


Syarat-Syarat Wajib Puasa

Syarat-syarat yang mewajibkan puasa ialah: Islam, baligh, berakal dan berkuasa mengerjakannya (kecuali ia sakit atau terlalu tua umurnya atau sesuatu uzur yang dibenarkan oleh syarak).


Syarat-Syarat Sah Puasa

Syarat-syarat yang mengesahkan puasa ialah: Islam, berakal, suci daripada haid dan nifas dan mengetahui hari yang dibenarkan berpuasa padanya.(3)


Puasa Kanak-Kanak

Meskipun kanak-kanak tidak diwajibkan mengerjakan sembahyang dan puasa Ramadhan, tetapi ibu bapa atau wali warisnya bertanggungjawab menyuruhnya mengerjakan ibadat yang asasi itu sehingga menjadi sebati kepadanya semasa ia masih tunas muda.

Mengenai sembahyang, Rasulullah s.a.w. telah mengarahkan ibu bapa dengan sabdanya yang bermaksud: "Suruhlah anak-anak kamu mengerjakan sembahyang semasa mereka berumur tujuh tahun dan pukullah mereka - jika mereka meninggalkan sembahyang - semasa mereka berumur sepuluh tahun.(4)

Demikian juga halnya puasa kanak-kanak apabila sampai had umur yang tersebut. Mereka dikehendaki melatihnya berpuasa dengan memujuk. (Jika ada yang tidak dapat meneruskan puasanya kerana lapar dan dahaga, bolehlah ia berbuka puasa pada saat itu).

Latihan yang demikian telah diamalkan oleh orang-orang Islam dalam zaman Nabi s.a.w. seperti yang tersebut dalam hadith sahih yang diriwayatkan oleh Imam Bukhari dari Al-Rabi' binti Ma'ud, r.a.h. (5)


Perkara-Perkara Sunat Semasa Mengerjakan Puasa

Menurut huraian ulama' rahimahumullah, perkara-perkara yang disunatkan melakukannya semasa mengerjakan puasa itu banyak, di antaranya ialah melambatkan makan sahur, menyegerakan berbuka puasa setelah masuk waktunya, membanyakkan bersedekah, membanyakkan membaca Al-Qur'an, mengerjakan sembahyang tarawih - sama ada dengan anak isteri di rumah atau dengan sidang jamaah yang lebih ramai di masjid dan juga sunat membanyakkan berzikir dan beristighfar, dan beri'tikaf di masjid. Semuanya ini diterangkan dalam hadith-hadith yang berikut:
___________________________
1. Kitab yang sama (2:133).
2. Kitab yang sama (2:133) dan Raudhah al-Thalibin (2:350).
3. Supaya tidak berpuasa pada hari yang diharamkan mengerjakan puasa padanya.
4. Hadith Hasan - Riwayat Abu Daud. Nas hadith ini dengan lebih lanjut ada disebutkan dalam "Mastika Hadith" jilid kedua, hlm. 74.
5. Fath al-Bari. (5:104).Melambatkan Makan Sahur


20- عَنْ أَنَسِ بْنِ مَالِكٍ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ تَسَحَّرُوا فَإِنَّ فِي السَّحُورِ بَرَكَةً. (رواه البخاري ومسلم)


20- Dari Anas bin Malik r.a., katanya: Rasulullah s.a.w. bersabda: "Bersahurlah kamu, kerana makanan sahur itu mengandungi berkat. "(1)

(Hadith Sahih - Riwayat Bukhari dan Muslim)

Kalimah "berkat" itu ertinya kebaikan yang banyak. Kerana orang yang mematuhi perintah ini akan beroleh banyak faedah daripadanya, sama ada ketika ia bangun makan sahur atau ketika ia berpuasa pada esok harinya.

Berkatnya itu jelas.

Pertama: Menjadikan orang itu mendapat peluang semasa bangun makan sahur pada waktu jauh malam untuk mengerjakan sesuatu amal ibadat dan berdoa, kerana saat itu sangat-sangat makbul doa padanya, lebih-lebih lagi kalau ia meneruskan ibadatnya hingga terbit fajar.

Kedua: Ia akan bangun pagi dalam keadaan segar dan bertenaga dalam menghadapi puasanya.
__________________________
1. Fath al-Bari (5:41) dan Sahih Muslim bi Syarh al-Nawawi (7:206).


Diterangkan lagi dalam hadith yang berikut:
21- عَنْ أَنَسٍ عَنْ زَيْدِ بْنِ ثَابِتٍ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ قَالَ تَسَحَّرْنَا مَعَ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ ثُمَّ قَامَ إِلَى الصَّلَاةِ قُلْتُ كَمْ كَانَ بَيْنَ الْأَذَانِ وَالسَّحُورِ قَالَ قَدْرُ خَمْسِينَ آيَةً. (رواه البخاري)


21- Dari Anas, dari Zaid bin Thabit r.a., katanya: "Kami telah makan sahur bersama-sama dengan Nabi Muhammad s.a.w., kemudian Baginda bangun mengerjakan sembahyang."

(Anas berkata): Aku pun bertanya (kepada Zaid): "Berapa lamanya antara azan (Subuh) dengan masa makan sahur? Ia menjawab: Kira-kira sekadar membaca lima puluh ayat" (1)

(Hadith Sahih - Riwayat Bukhari)

Menurut huraian al-Hafidz Ibn Hajar al-Asqalani, rahimahullah lima puluh ayat al-Qur'an yang tersebut ialah yang pertengahan - bukan ayat yang panjang-panjang dan bukan pula pendek-pendek.

Bacaannya juga bukan terlalu cepat dan bukan pula terlalu lambat.

Menurut Imam Nawawi, rahimahullah.: "Hadith ini menggalakkan supaya kita melambatkan masa makan sahur (sehingga ke peringkat yang akhir) sebelum terbit fajar". (2)

Yakni sebelum saat "imsak" yang sedia diketahui oleh umum.
_________________________
1. Fath Al-Bari (5:40).
2. Sahih Muslim - bi Syarh al-Nawawi (7:207).


Menyegerakan Berbuka Puasa

22- عَنْ سَهْلِ بْنِ سَعْدٍ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ لَا يَزَالُ النَّاسُ بِخَيْرٍ مَا عَجَّلُوا الْفِطْرَ. (رواه مسلم)
 22- Dari Sahal bin Sa'ad r.a., bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda: "Orang ramai masih berada dalam keadaan baik selagi mereka menyegerakan berbuka puasa (setelah masuk waktunya)."(1)

(Hadith Sahih - Riwayat Muslim)

Yakni perbuatan menyegerakan berbuka puasa setelah masuk waktunya adalah digalakkan oleh Islam dan peraturan ini sayugialah dipatuhi, supaya mendapat pahala yang dijanjikan.
_________________________1. Kitab yang sama (7:207).


Masa Berbuka Puasa

Masa berbuka puasa diterangkan dalam hadith yang berikut:

23- عَنْ عُمَرَ بْنِ الْخَطَّابِ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ إِذَا أَقْبَلَ اللَّيْلُ مِنْ هَا هُنَا وَأَدْبَرَ النَّهَارُ مِنْ هَا هُنَا وَغَرَبَتْ الشَّمْسُ فَقَدْ أَفْطَرَ الصَّائِمُ. (رواه البخاري)

23- Dari Umar bin al-Khattab r.a., katanya: Rasulullah s.a.w. bersabda: "Apabila tiba waktu malam dari arah sini dan beredar waktu siang dari arah sini serta tenggelamlah pula matahari, maka (dengan yang demikian) telah berbukalah orang yang berpuasa (kerana telah masuk waktunya)"(1)

(Hadith Sahih - Riwayat Bukhari)
________________________
1. Fath al-Bari (5:98).


Berbuka Puasa Dengan Buah Kurma

Disunatkan juga berbuka puasa dengan buah kurma (tamar) seperti yang diterangkan dalam beberapa buah hadith. Di antaranya hadith yang berikut:

24- عَنْ سَلْمَانَ بْنِ عَامِرٍ الضَّبِّيِّ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ عَنِ النَّبِيَّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ إِذَا أَفْطَرَ أَحَدُكُمْ فَلْيُفْطِرْ عَلَى تَمْرٍ فَإِنَّهُ بَرَكَةٌ فَإِنْ لَمْ يَجِدْ تَمْرًا فَالْمَاءُ فَإِنَّهُ طَهُورٌ. (رواه أبو داود والترمذي)


24- Dari Salman bin `Amir al-Dabiy r.a., dari Nabi Muhammad s.a.w., sabdanya: "Apabila seorang dari kamu berbuka puasa, hendaklah ia berbuka dengan buah kurma, kerana buah kurma itu ada berkatnya (banyak khasiatnya). Kalau orang itu tidak dapat buah kurma maka memadai juga dengan air sejuk, kerana air itu bersih lagi membersihkan".(1)

(Hadith Hasan Sahih - Riwayat Abu Daud dan Tirmizi)

Perintah Baginda supaya umatnya berbuka puasa dengan buah kurma ialah perintah sunat, malah Baginda sendiri mengamalkannya seperti yang diterangkan dalam hadith yang berikut, (maksudnya): Biasanya Rasulullah s.a.w. berbuka puasa - sebelum sembahyang - dengan beberapa biji buah kurma yang masih basah dan ranum (rutab), kalau tidak dapat, Baginda berbuka dengan beberapa biji buah kurma yang sudah kering (tamar), kalau tidak dapat juga, Baginda berbuka dengan beberapa teguk air sejuk".(2)

Menurut huraian ulama' rahimahumullah., tak dapat dinafikan bahawa buah kurma, banyak faedahnya atau khasiatnya, lebih-lebih lagi bagi orang yang hendak berbuka puasa. Sebagai buah yang manis lagi lazat, buah kurma sangat sesuai dengan "ma'idah" manusia yang sedang kosong. Ia dapat memberi tenaga dan menyegarkan kisaran ma'idah dan jika ada bekas-bekas makanan yang terpendam ia dapat membersihkannya.

Demikian juga halnya air sejuk yang sedia diketahui oleh umum tentang faedahnya kepada tubuh badan dan perjalanan darah.(3)
_____________________________
1. Al-Targhib (3:141). Hadith ini juga diriwayatkan oleh Ibn Majah dan Ibn Hibban dalam kitab Sahihnya.
2. Hadith Hasan, diriwayatkan oleh Abu Daud dan Tirmizi dan Anas r.a., Al-Targhib (2:142).

3. Dalam pada itu, setengah ulama' menyatakan oleh kerana buah kurma itu manis, maka orang yang tidak mendapatnya boleh juga berbuka puasa dengan benda-benda manis yang lain, sebaik-baiknya makanan yang tidak disentuh api, di antaranya ialah buah-buahan.


Saat Berbuka Puasa Dan Keistimewaannya

Keistimewaan saat berbuka puasa diterangkan dalam hadith yang berikut:

25- عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ لِلصَّائِمِ فَرْحَتَانِ فَرْحَةٌ عِنْدَ فِطْرِهِ وَفَرْحَةٌ عِنْدَ لِقَاءِ رَبِّهِ. (رواه مسلم)
25- Dari Abu Hurairah r.a., katanya: Rasulullah s.a.w. bersabda: ".. orang yang berpuasa mendapat dua perkara yang menggembirakan. Pertama semasa ia berbuka puasa dan kedua semasa ia menemui Tuhannya (pada hari akhirat)". (1)

(Hadith Sahih - Riwayat Muslim)

Menurut huraian ulama' rahimahumullah, ia bergembira semasa berbuka puasa kerana dapat menyempurnakan ibadat puasanya dengan pertolongan Allah dan Taufiq-Nya, manakala kegembiraannya pada hari akhirat kerana mendapat balasan yang sebaik-baiknya.

Sebagai bersyukur akan nikmat Allah dan limpah kurnia-Nya digalakkan berdoa, kerana doa orang-orang yang berpuasa sangat makbul pada saat berbuka puasa.
________________________
1. Sahih Muslim - bi Syarh al-Nawawi (8:31).

Ini diterangkan dalam hadith yang berikut:

26- عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ ثَلَاثَةٌ لَا تُرَدُّ دَعْوَتُهُمْ الْإِمَامُ الْعَادِلُ وَالصَّائِمُ حِينَ يُفْطِرُ وَدَعْوَةُ الْمَظْلُومِ. (رواه الترمذي)

26- Dari Abu Hurairah r.a., katanya: Rasulullah s.a.w. bersabda: "Tiga jenis orang - tidak ditolak doa permohonan mereka - pertama: Ketua pemerintahan yang adil, kedua: Orang yang berpuasa semasa ia berbuka puasa dan ketiga: Orang yang teraniaya ..."(1)

(Hadith Hasan - Riwayat Tirmizi)

Menurut huraian ulama' (2) rahimahumullah: Semasa berbuka puasa, sunat membaca doa yang berikut:

"اَللَّهُمَّ لَكَ صُمْتُ ، وَعَلَى رِزْقِكَ أَفْطَرْتُ".

"Ya Allah Ya Tuhanku, untuk-Mu jua aku berpuasa dan dengan rezeki kurniaan-Mu aku berbuka puasa".(3)

Dan juga doa yang berikut:

"ذَهَبَ الظَّمَاءُ ، وَابْتَلَّتِ الْعَرُوْقُ ، وَثَبَتَ اْلأَجْرُ إِنْ شَاءَ اللهُ".

"Dahaga telah hilang, segala urat pula telah basah dan telah - sabitlah pahala - Insya Allah".(4)
_________________________
1. Al-Jami' al-Saghir (1:140).
2. Mughni al-Muhtaj (1:436) dan Sabil al-Muhtadin (2:148).
3. Doa ini berdasarkan sebuah "Hadith Mursal" riwayat Abu Daud dan Mu'az bin Zahrah.
4. Doa ini berdasarkan sebuah "Hadith Hasan" riwayat Abu Daud dan lain-lainya dari Ibn Umar, r.a., Nail al-Autar (4:234).


Membanyakkan Bersedekah Dan Membaca Al-Qur'an

Bersedekah dan membaca Al-Qur'an adalah dituntut melakukannya pada tiap-tiap waktu, lebih-lebih lagi yang dilakukan dalam bulan Ramadhan, bulan Nuzul Al-Qur'an, kerana pahalanya berganda-ganda.

Ini diterangkan dalam hadith yang berikut:

27- عَنْ ابْنِ عَبَّاسٍ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُمَا قَالَ كَانَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ أَجْوَدَ النَّاسِ وَكَانَ أَجْوَدُ مَا يَكُونُ فِي رَمَضَانَ حِينَ يَلْقَاهُ جِبْرِيلُ وَكَانَ يَلْقَاهُ فِي كُلِّ لَيْلَةٍ مِنْ رَمَضَانَ فَيُدَارِسُهُ الْقُرْآنَ فَلَرَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ أَجْوَدُ بِالْخَيْرِ مِنْ الرِّيحِ الْمُرْسَلَةِ. (رواه البخاري)

27- Dari Ibn Abbas r.a., katanya: Adalah Rasulullah s.a.w. seorang yang sangat-sangat pemurah (dan sentiasa bersedekah), lebih-lebih lagi kemurahannya dan sedekah pemberiannya dalam bulan Ramadhan, ketika malaikat Jibril datang menemuinya. Baginda ditemui oleh Jibril tiap-tiap malam dalam bulan Ramadhan untuk bertadarus al-Qur'an bersama. Sebenarnya Rasulullah s.a.w. sangat-sangat bermurah hati dan sentiasa mengerjakan kebajikan (dengan tidak bertangguh lagi), lebih deras daripada hembusan angin (pembawa rahmat)"(1)

(Hadith Sahih - Riwayat Bukhari)

Kemuliaan akhlak Rasulullah s.a.w. tidak ada taranya, sehingga Baginda dipuji oleh Allah Taala di dalam al-Qur'an al-Karim. Di antara sifat-sifat Baginda yang mulia itu, seperti yang digambarkan di dalam hadith ini, ialah tangannya sentiasa terbuka untuk memberikan bantuan kepada orang-orang yang memerlukannya, lebih-lebih lagi dalam bulan Ramadhan, kerana pahalanya lebih besar daripada yang diberikan pada bulan-bulan yang lain.

Selain dan itu, Baginda menyatakan rasa syukurnya, kerana bulan Ramadhan ialah bulan "Nuzul al-Qur'an", bertambah pula pada tiap-tiap malam di sepanjang-panjang bulan Ramadhan Baginda dapat "mengulangkaji" membaca al-Qur'an bersama-sama dengan Jibril - secara "Bertadarus".(2) Dengan itu dapat Baginda membaca al-Qur'an dengan betul dan sempurna, lengkap dengan ilmu tajwid dan dapat pula menghafaznya.

Kandungan hadith ini menarik perhatian umat Islam supaya membanyakkan bersedekah dan membaca Al-Qur'an dalam bulan Ramadhan.
________________________
1. Fath al-Bari (1:34) Angin pembawa rahmat, yakni pembawa hujan.
2. "Bertadarus" sebagaimana yang sedia diketahui ialah seorang membaca, yang lain mendengar. Demikian juga maksudnya yang tersebut dalam hadith ini, iaitu Jibril a.s. membaca lebih dahulu dan Rasulullah s.a.w. mendengar, kemudian Baginda membaca dan Jibril pula mendengar.

Kelebihan bersedekah dan berkhairat ada diterangkan dalam bab zakat manakala kelebihan membaca Al-Qur'an dinyatakan dengan jelasnya dalam hadith yang berikut:

28- عَنْ ابْنِ مَسْعُودٍ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ مَنْ قَرَأَ حَرْفًا مِنْ كِتَابِ اللَّهِ فَلَهُ بِهِ حَسَنَةٌ وَالْحَسَنَةُ بِعَشْرِ أَمْثَالِهَا لَا أَقُولُ الم حَرْفٌ وَلَكِنْ أَلِفٌ حَرْفٌ وَلَامٌ حَرْفٌ وَمِيمٌ حَرْفٌ. (رواه الترمذي)


28- Dari Ibn Mas'ud r.a., katanya: Rasulullah s.a.w bersabda: "Barangsiapa membaca satu huruf dari kitab Allah al-Qur'an, maka baginya satu kebajikan, sedang satu kebajikan itu menyamai sepuluh kebajikan. Aku tidak mengatakan: "Alif Lam Mim" satu huruf, tetapi "Alif" itu satu huruf dan "Lam" satu huruf dan "Mim" pula satu huruf. (1)

(Hadith Hasan Sahih - Riwayat Tirmizi)

Kandungan hadith ini memberi perangsang supaya tiap-tiap seorang muslim dan muslimah sentiasa membaca al-Qur'an, sehingga menjadi amalan tetap harian dalam hidupnya.

Setelah kandungan "Kitab Allah" selesai dibaca sehingga "khatam", bacalah lagi sehingga khatam berulang-ulang, selagi hayat dikandung badan.

Orang-orang yang telah merasi "Kemanisan Iman" dalam hatinya, sudah tentu tidak akan membiarkan masa lapangnya terbuang dengan sia-sia, malah mereka sentiasa berlumba-lumba mengerjakan kebajikan (يُسَارِعُونَ فِي الْخَيْرَاتِ) dan mereka itulah orang-orang yang berjaya di dunia dan akhirat.(2)

Bacaan Al-Qur'an yang sempurna dan berkesan - selain daripada membacanya dengan betul menurut hukum tajwid - mahulah pula difahami maknanya.

Hakikat ini diterangkan di dalam al-Qur'an:

 
كِتَابٌ أَنْزَلْنَاهُ إِلَيْكَ مُبَارَكٌ لِيَدَّبَّرُوا ءَايَاتِهِ وَلِيَتَذَكَّرَ أُولُو الْأَلْبَابِ.

"(Al-Qur'an ini) sebuah kitab yang Kami turunkan kepadamu (wahai Muhammad) kitab yang banyak faedah-faedah dan manfa'atnya, untuk mereka memahami dengan teliti kandungan ayat-ayatnya dan untuk orang-orang yang berakal sempurna beringat (mematuhi ajaran-Nya)."(3)

Yakni faedah-faedah yang banyak terkandung di dalam al-Qur'an meliputi segala pengajaran dan pertunjuk hidayah-Nya tidak akan dapat dicapai melainkan setelah tiap-tiap "kalimah" dan tiap-tiap "ayat suci" itu diketahui maknanya dan difahami dengan teliti, sama ada pembacanya itu mengetahui bahasa Arab - Bahasa al-Qur'an - apalagi yang tidak mengetahuinya.
______________________________
1. Tuhfah Al-Ahwazi (8:236) dan Riadhus As-Solihin (388).
2. Ada orang-orang yang tidak berpeluang belajar mengaji Al-Qur'an semasa kecilnya (semasa kanak-kanak dahulu) disebabkan keadaan yang tak dapat dielak, sehingga apabila mereka telah dewasa, mereka tidak dapat membaca Al-Qur'an "yang tersurat" seperti orang lain - apalagi hendak mengkhatamnya. Malah ada di antaranya yang tidak tahu langsung membaca dan menulis.

Tetapi dengan pertolongan Allah yang sentiasa melimpah-limpah rahmat-Nya, mereka dapat menghafaz surah al-Fatihah dan beberapa "surah" yang pendek-pendek dari al-Qur'an untuk dibaca dalam sembahyang dan di luar sembahyang.

Jika surah-surah pendek dari al-Qur'an yang mereka hafaz itu dibaca dengan berulang-ulang dan dijadikan amalan tetap dalam hidupnya maka mereka juga akan mendapat pahala yang besar yang dijanjikan oleh Rasulullah s.a.w. dalam hadithnya ini.

3. Ayat 29, Surah Sad.

Yang yang mengetahui bahasa Arab, kenalah ruju' kepada kitab-kitab tafsir dalam bahasa Arab untuk mengetahui makna dan pengertian al-Qur'an secara mendalam. Manakala orang yang tidak mengetahui bahasa Arab, kenalah berpandu kepada kitab-kitab tafsir dalam bahasa yang difahami.

"Hakikat inilah yang menggerakkan umat Islam di seluruh dunia menerbitkan kitab-kitab terjemahan al-Qur'an dan tafsirnya dalam bahasa masing-masing".

Kitab-kitab tafsir juga perlu dipelajari secara mendalam dan dengan ita sudah sewajibnya tiap-tiap masjid dan surau mengadakan pengajian tafsir Al-Qur'an berselang dengan pelajaran hadith dan ilmu "fardhu `ain" yang lain.

Ini dianjurkan oleh Rasulullah s.a.w. dalam hadith yang berikut:

29- عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ … وَمَا اجْتَمَعَ قَوْمٌ فِي بَيْتٍ مِنْ بُيُوتِ اللَّهِ يَتْلُونَ كِتَابَ اللَّهِ وَيَتَدَارَسُونَهُ بَيْنَهُمْ إِلَّا نَزَلَتْ عَلَيْهِمْ السَّكِينَةُ وَغَشِيَتْهُمْ الرَّحْمَةُ وَحَفَّتْهُمْ الْمَلَائِكَةُ وَذَكَرَهُمْ اللَّهُ فِيمَنْ عِنْدَهُ. (رواه مسلم)

29- Dari Abu Hurairah r.a., katanya: Rasulullah s.a.w. bersabda: " .. dan tidak berhimpun sesuatu kaum dalam sebuah rumah (masjid atau surau) dari rumah-rumah Allah, sedang mereka membaca kitab Allah, serta mereka mempelajari kandungan isinya(1), melainkan turun kepada mereka semangat tenang tenteram dan mereka diliputi oleh limpahan rahmat, mereka pula dilingkungi oleh malaikat, serta mereka dipuji oleh Allah Taala dalam kalangan (malaikat) yang ada disisinya".(2)

(Hadith Sahih - Riwayat Muslim)

Demikian mulianya majlis-majlis ilmu yang diadakan di sana sini secara umum dan demikian pula majlis "tadarus al-Qur'an" yang diadakan dalam bulan Ramadhan secara khusus.

Selain dari itu, masih ada amal-amal kebajikan yang disunatkan mengerjakannya dalam bulan Ramadhan, di antaranya: Beriktikaf di dal am masjid(3), melebihkan nafkah anak isteri berbanding dengan yang diberikan pada bulan-bulan yang lain(4), mengerjakan sembahyang tarawih(5) dan menghayati sepuluh malam yang akhir dari bulan Ramadhan dengan amal ibadat untuk mendapat rahmat yang diberikan pada malam "Lailatul Qadar".(6)
________________________________
1. Yakni untuk mengetahui maknanya dan tafsirnya serta memahami hukum-hukumnya secara mendalam.
2. Riy'adh al-Salihin, (395).
3. Hukum beriktikaf dan rukun-rukunnya telah diterangkan dalam bab "Kedudukan Masjid Dalam Islam". Mastika Hadith, jil. kedua, (259).
4. I'anah al-Talibin (2:251).
5. Akan diterangkan secara khusus pada tempatnya.
6. Akan diterangkan secara khusus pada tempatnya.


PERKARA-PERKARA YANG MEMBATALKAN PUASA

Rasulullah s.a.w bersabda:

 
"مَنْ صَامَ رَمَضَانَ وَعَرَفَ حُدُوْدَهُ، وَتَحَفَّظَ مِمَّا يَنْبَغِيْ أَنْ يَتَحَفَّظَ، كَفَّرَ مَا قَبْلَهُ .."

"Barangsiapa mengerjakan puasa bulan Ramadhan sedang ia mengetahui batas-batas larangannya, dan berusaha dengan bersungguh-sungguh menjaga diri daripada melakukan sesuatu yang merosakkan puasanya, (maka dengan itu) akan diampunkan dosanya yang telah lalu .. (1)

Orang yang mengerjakan puasa - yang wajib dan yang sunat - selain daripada dituntut mengerjakannya berdasarkan ikhlas semata-mata, ia juga dituntut mengetahui hukum-hukum syarak mengenainya, kerana dengan itulah sahaja ia dapat menjaga diri dan mengawal hawa nafsunya daripada melakukan sesuatu yang merosakkan puasanya atau merosakkan pahalanya.

Menurut huraian ulama' rahimahumullah, perkara-perkara yang membatalkan puasa terbahagi dua.

Pertama - yang membatalkan puasa dan diwajibkan mengqadhanya sahaja.

Kedua - yang membatalkan puasa dan diwajibkan mengqadhanya serta dikenakan kifarat (denda).
________________________________
1. Diriwayatkan oleh al-Baihaqi dan Ibn Hibban dalam kitab Sahihnya dari Abu Sa'id al-Khudri r.a., (Ittihaf Ahl Al-Islam, bi Khususiyat al-Siyam, 29).


Yang Membatalkan Puasa Dan Diwajibkan Mengqadhanya Sahaja:

Perkara-perkara yang membatalkan puasa dan diwajibkan mengqadhanya sahaja ialah:

(1) Makan dengan sengaja,

(2) Minum dengan sengaja.

Jika orang yang sedang berpuasa, makan atau minum kerana lupa, maka itu tidak membatalkan puasanya.

Ini diterangkan dalam hadith yang berikut:

30- عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ مَنْ نَسِيَ وَهُوَ صَائِمٌ فَأَكَلَ أَوْ شَرِبَ فَلْيُتِمَّ صَوْمَهُ فَإِنَّمَا أَطْعَمَهُ اللَّهُ وَسَقَاهُ. (رواه مسلم)

30- Dari Abu Hurairah r.a., katanya: Rasulullah s.a.w. bersabda: "Barangsiapa lupa semasa ia sedang berpuasa, lalu ia makan atau minum, maka hendaklah ia menyempurnakan puasanya, sebenarnya Allah jualah yang telah memberi makan dan minum kepadanya".(1)

(Hadith Sahih - Riwayat Muslim)

Demikian juga halnya perkara-perkara lain yang membatalkan puasa, jika dilakukan dengan tidak sengaja, samada kerana lupa atau kerana dipaksa dan sebagainya (2), maka itu tidak membatalkan puasa.

Selain dan itu perkara-perkara yang membatalkan puasa dan diwajibkan mengqadhanya sahaja seperti berikut:

(3) Memasukkan sesuatu ke dalam rongga yang terbuka dengan sengaja, sama ada melalui lubang telinga, lubang susu, lubang kemaluan dan sebagainya dan sama ada benda itu cair atau beku.

(4) Muntah dengan sengaja.

(5) Mengeluarkan mani dengan sengaja.

(6) Kedatangan haid.

(7) Nifas (beranak).

(8) Mabuk sepanjang hari.

(9) Pengsan sepanjang hari.

(10) Gila walau sekejap.

(11) Melakukan sesuatu yang membinasakan Islam - yang menyebabkan orang itu menjadi murtad, sama ada dengan tutur kata - pengakuan atau dengan amal perbuatan ataupun dengan cita-cita dan iktikad kepercayaan. (3)
______________________________
1. Sahih Muslim - bi Syarh al-Nawawi (8:53).
2. Atau kerana ia jahil akan hukumnya, disebabkan ia baharu memeluk Islam, atau kerana tinggal di tempat yang terpencil dan jauh dari alim ulama'.
3. Perkara-perkara yang menyebabkan seseorang itu menjadi murtad telah diterangkan dalam "Mastika Hadith" jil. pertama, hlm. 261.


Membatalkan Puasa Dan Mewajibkan Qadha dan Kifarat

Bahagian kedua pula ialah: Perkara yang membatalkan puasa dan diwajibkan mengqadhanya serta dikenakan membayar kifarat (denda), iaitu: Orang yang berpuasa yang bersetubuh dengan sengaja pada siang hari dalam bulan Ramadhan.

Orang yang tergamak melakukan demikian, dikenakan hukuman yang berat, seperti yang diterangkan dalam hadith yang berikut:

31- عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ قَالَ بَيْنَمَا نَحْنُ جُلُوسٌ عِنْدَ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ إِذْ جَاءَهُ رَجُلٌ فَقَالَ يَا رَسُولَ اللَّهِ هَلَكْتُ قَالَ مَا لَكَ قَالَ وَقَعْتُ عَلَى امْرَأَتِي وَأَنَا صَائِمٌ فَقَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ هَلْ تَجِدُ رَقَبَةً تُعْتِقُهَا قَالَ لَا قَالَ فَهَلْ تَسْتَطِيعُ أَنْ تَصُومَ شَهْرَيْنِ مُتَتَابِعَيْنِ قَالَ لَا فَقَالَ فَهَلْ تَجِدُ إِطْعَامَ سِتِّينَ مِسْكِينًا قَالَ لَا قَالَ فَمَكَثَ النَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فَبَيْنَا نَحْنُ عَلَى ذَلِكَ أُتِيَ النَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ بِعَرَقٍ فِيهَا تَمْرٌ وَالْعَرَقُ الْمِكْتَلُ قَالَ أَيْنَ السَّائِلُ فَقَالَ أَنَا قَالَ خُذْهَا فَتَصَدَّقْ بِهِ فَقَالَ الرَّجُلُ أَعَلَى أَفْقَرَ مِنِّي يَا رَسُولَ اللَّهِ فَوَاللَّهِ مَا بَيْنَ لَابَتَيْهَا يُرِيدُ الْحَرَّتَيْنِ أَهْلُ بَيْتٍ أَفْقَرُ مِنْ أَهْلِ بَيْتِي فَضَحِكَ النَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ حَتَّى بَدَتْ أَنْيَابُهُ ثُمَّ قَالَ أَطْعِمْهُ أَهْلَكَ. (رواه البخاري)

31- Dari Abu Hurairah r.a., katanya: Semasa kami sedang duduk di sisi Nabi Muhammad s.a.w. , tiba-tiba datang seorang lelaki lalu berkata: "Ya Rasulullah, saya telah binasa, (tolong selamatkan saya). Baginda bertanya: "Apa halmu?" Ia menerangkan: "Saya telah bersetubuh dengan isteri saya semasa saya sedang berpuasa! " Lalu Rasulullah s.a.w. bertanya lagi: "Adakah engkau mempunyai seorang hamba abdi untuk engkau merdekakan?" Ia berkata: "Tiada." Baginda bertanya lagi: "Sanggupkah engkau berpuasa dua bulan berturut-turut?" Ia berkata: "Tidak sanggup." Lalu Baginda bertanya lagi: "Mampukah engkau memberi makan enam puluh orang miskin? " Ia berkata: "Tidak mampu." Rawi hadith ini (Abu Hurairah) berkata: Setelah itu Nabi Muhammad s.a.w. terhenti sebentar (daripada bertanya kepada orang itu), maka dalam masa kami sedang menunggu kesudahannya, tiba-tiba datang orang membawa kepada Baginda satu bakul besar buah tamar, lalu Baginda bersabda: "Mana orang yang bertanya tadi?" Mendengarkan itu, ia menjawab: "Saya" Baginda pun bersabda: "Ambillah (sebakul tamar) ini dan sedekahkanlah."

Lelaki itu berkata: "(Tuan menyuruh saya sedekahkan tamar ini) kepada orang yang lebih miskin daripada saya, Ya Rasulullah? Demi Allah, tidak ada mana-mana keluarga di negeri Madinah ini yang lebih miskin daripada ahli keluargaku.

Rasulullah s.a.w. ketawa besar (mendengarnya)(1) kemudian Baginda bersabda: "(Kalau begitu) berilah tamar ini kepada keluargamu untuk dimakan."(2)

(Hadith Sahih - Riwayat Bukhari)

Hadith ini diriwayatkan juga oleh Imam Muslim, Imam Ahmad dan Imam-imam ahli hadith yang lain termasuk - Tirmizi dan Tabrani.

Kandungan hadith ini menerangkan perihal seorang lelaki datang mengadap Rasulullah s.a.w. dalam keadaan cemas - "meminta fatwa" kepada Baginda kerana ia telah terdorong melakukan dosa besar (bersetubuh dengan isterinya semasa ia sedang berpuasa dalam bulan Ramadhan).

Baginda pun menerangkan hukum syarak mengenainya, iaitu hendaklah ia menebus dirinya daripada dosa itu dengan membayar denda (kifarah), dengan salah satu dan tiga cara seperti yang tersebut dalam hadith ini.

Mendengarkan fatwa yang demikian, orang itu merayu lagi dengan berkata: Bahawa - dari segi wang ringgit - ia tidak mampu (memerdekakan seorang hamba abdi atau memberi makan kepada enam puluh orang miskin). Dari segi tenaga pula ia juga tidak mampu berpuasa dua bulan berturut-turut (mungkin kerana tuanya atau kerana kesihatannya).

Oleh kerana tidak ada jalan lain selain daripada membayar kifarat yang tersebut, maka Baginda terhenti sebentar daripada memberikan apa-apa arahan. (3)

Mujurnya tidak lama kemudian, datang orang membawa hadiah kepada Baginda - sebuah bakul besar berisi buah tamar Baginda pun menyuruh memanggil lelaki itu lalu diberikan sebakul buah tamar yang baharu diterimanya sambil bersabda: "Ambillah buah tamar ini dan sedekahkanlah (kepada orang-orang miskin)."

Oleh kerana keadaan hidupnya yang sangat-sangat mendesak (4), maka sebaik-baik sahaja ia mendengar Rasulullah s.a.w. menyuruhnya bersedekah dengan tamar itu kepada orang-orang miskin, berkatalah ia dengan penuh harapan: "Ya Rasulullah, demi Allah, tidak ada mana-mana keluarga di negeri Madinah ini yang lebih miskin daripada keluarga saya."

Ketawa besar Baginda mendengarnya, melihatkan telatah orang itu menceritakan kisah dirinya dengan cara yang berterus terang dan berkesan, lalu bersabda: "(Kalau begitu), berilah buah tamar itu kepada keluarganya untuk di makan".

Meskipun dalam hadith ini tidak diterangkan tentang denda (kifarat) itu wajib dibayar apabila ia mampu kelak, tetapi berdasarkan keterangan-keterangan yang lain, alim ulama', rahimahumullah menghuraikan hukum "Orang yang berpuasa yang bersetubuh dengan sengaja pada waktu siang dalam bulan Ramadhan" seperti berikut:

Selain daripada diwajibkan mengqadha puasanya, hendaklah ia memerdekakan seorang hamba abdi. Jika tidak mampu, hendaklah ia berpuasa dua bulan berturut-turut. Jika tidak terdaya melakukannya, hendaklah ia memberi makan enam puluh orang miskin. (5)

Jika ia tidak mampu juga memberi makan enam puluh orang miskin maka ia tidak terlepas daripada menanggung " kifarah" itu dan ia diwajibkan membayarnya apabila ia mampu kelak.

Hanya orang lelaki yang diwajibkan membayar "kifarah" disertakan dengan qadha sehari, sementara isteri yang disetubuhi tidak dikenakan kifarah tetapi diwajibkan mengqadha puasanya sahaja.(6)
_____________________________
1. Biasanya Baginda tersenyum sahaja jika ada sesuatu yang menyukakan hati, tetapi pada kali ini Baginda ketawa besar melihatkan cara orang itu yang pada mulanya datang mengadu dalam keadaan cemas tetapi setelah ia mendapat bantuan, datang beraninya meminta yang lain pula.
2. Fath Al-Bari (5:65).
3. Menurut sebuah hadith yang lain, Baginda menyuruhnya duduk menunggu.
4. Menurut sebuah hadith yang lain, ia mengaku: Bahawa kadang-kadang ia dan keluarganya tidak ada sesuatu yang hendak dimakan.
5. Tiap-tiap seorang miskin diberi secupak makanan.
6. Sabil al-Muhtadin (2:155) dan Al-Fath al-Rabbani (10:96).


Menjaga Diri Daripada Melakukan Perkara-Perkara Yang Merosakkan Pahala Puasanya

Orang yang berpuasa bukan sahaja dituntut oleh syarak supaya menjaga diri daripada perkara-perkara yang membatalkan puasa, bahkan juga daripada setiap perkara yang merosakkan pahala puasanya.

Ini diterangkan dalam hadith yang berikut:

32- عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ أَنَّ النَّبِيَّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَآلِهِ وَسَلَّمَ قَالَ إِذَا كَانَ يَوْمُ صَوْمِ أَحَدِكُمْ فَلَا يَرْفُثْ وَلَا يَصْخَبْ فَإِنْ سَابَّهُ أَحَدٌ أَوْ قَاتَلَهُ فَلْيَقُلْ إِنِّي امْرُؤٌ صَائِمٌ. (رواه البخاري)


32- Dari Abu Hurairah r.a., bahawa Nabi Muhammad s.a.w. bersabda: "Apabila seseorang dari kamu sedang berpuasa, maka janganlah ia melakukan sesuatu yang keji atau marah menjerit-jerit, kalau ada orang menghamunnya atau mengajaknya berkelahi, maka hendaklah ia (bersabar sambil) berkata (dalam hati atau dengan berterang-terang): Aku ini sedang berpuasa ..". (1)

(Hadith Sahih - Riwayat Bukhari)

Tujuan seseorang muslim dan muslimah diwajibkan oleh Allah Taala berpuasa dalam bulan Ramadhan ialah untuk mendidiknya sehingga ia dapat mencapai darjat "taqwa", seperti yang ditegaskan di dalam al-Qur'an.(2)

Sedang maksud "taqwa" ialah mengerjakan apa yang disuruh (yang wajib dan yang sunat) dan mencegah diri daripada melakukan segala yang dilarang (yang haram dan yang makruh).

Sebab itu puasa yang sempurna dan diredhai Allah bukan setakat menahan diri daripada makan minum dan segala yang membatalkan puasa, tetapi hendaklah juga membendung segala anggota dan pancaindera daripada melakukan sesuatu yang merosakkan pahala puasanya, iaitu:

Lidah: Daripada menuturkan kata nista, umpat keji, berdusta dan sebagainya.

Mata: Daripada melihat segala yang dilarang syarak.

Telinga: Daripada mendengar segala yang ditegah syarak.

Tangan dan kaki: Daripada melakukan segala yang dimurkai Allah Azza wa Jalla.
________________________________
1. Nail al-Autar (4:219).
2. Ayat 183, Surah al-Baqarah.

Ini diterangkan dalam hadith yang berikut:


33- عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ مَنْ لَمْ يَدَعْ قَوْلَ الزُّورِ وَالْعَمَلَ بِهِ وَالْجَهْلَ فَلَيْسَ لِلَّهِ حَاجَةٌ أَنْ يَدَعَ طَعَامَهُ وَشَرَابَهُ. (رواه البخاري وأبو داود)


33- Dari Abu Hurairah r.a., katanya: Rasulullah s.a.w. bersabda: "Barangsiapa tidak meninggalkan kata-kata dusta dan beramal dengannya dan perbuatan liar yang lazimnya dilakukan oleh orang-orang jahil, maka tiada bagi Allah sesuatu hajat tentang ia meninggalkan makanannya dan minumannya".(1)

(Hadith Sahih - Riwayat Bukhari dan Abu Daud)

Yakni orang-orang yang bersifat demikian, sia-sia sahaja puasanya, kerana Allah Taala tidak memberikan sebarang penghargaan kepadanya, walaupun ia telah bersusah payah menanggung lapar dan dahaga.
______________________________
1. Ibanat Al-Ahkam (2:386), lafaz hadith ini riwayat Abu Daud.

Ditegaskan lagi dalam hadith yang berikut:


34- عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ كَمْ مِنْ صَائِمٍ لَيْسَ لَهُ مِنْ صِيَامِهِ إِلَّا الظَّمَأُ وَكَمْ مِنْ قَائِمٍ لَيْسَ لَهُ مِنْ قِيَامِهِ إِلَّا السَّهَرُ. (رواه الدارمي)


34- Dan Abu Hurairah r.a., katanya: Rasulullah s.a.w. bersabda: "Berapa banyak orang yang berpuasa, sedang ia tidak mendapat dari puasanya itu melainkan dahaga semata-mata dan berapa banyak pula orang yang mengerjakan sembahyang (sunat pada malam hari), sedang ia tidak mendapat dari sembahyangnya itu melainkan menyengkang mata - berjaga malam".(1)

(Hadith: Riwayat Darimi)
______________________________
1. Misykat al-Masabih (1:628). Hadith ini isnadnya elok.


Man Ana ???

My photo
Melaka, Malaysia
Pengembaraan Insan Tiada Noktah Tanpa Syarat Meniti Kebahagiaan. Email : iq_insan@yahoo.com

Popular Posts

CAPAIAN BLOG