FOLLOWERS

Wednesday, May 26, 2010

AS-SYIFA' : DARAH TINGGI (As-Syifa' Melaka : 013-2006363)


(sumber doa: www.darussyifa Sarawak.blogspot.com)

PENGENALAN

Tekanan darah tinggi atau hipertensi memberi gambaran di mana tekanan darah terhadap dinding arteri. Jantung menghasilkan tekanan bilamana ia mengepam darah keseluruh badan. Tekanan darah dapat diukur dengan menggunakan alat yang dipanggil sphygmanometer.

Terdapat dua bacaan dalam pengukuran tekanan darah iaitu BP 140/90 mmHg. Nilai tinggi (140) dipanggil tekanan darah sistolik dan nilai rendah (90) pula ialah tekanan darah diastolik. Tekanan darah sistolik ialah tekanan darah dalam arteri (salur darah) bila jantung mengepam darah. Manakala tekanan darah diastolik pula ialah tekanan darah dalam arteri bila jantung berhenti mengepam di antara dua denyutan.
Hipertensi atau darah tinggi merupakan di antara penyakit yang dialami di kalangan golongan dewasa di pertengahan umur dan warga tua di Malaysia. Ia lebih banyak dialami oleh lelaki berbanding wanita.
www.familiazam.com
TANDA-TANDA

Penyakit tekanan darah tinggi biasanya tidak menunjukkan tanda-tanda awal,sebaliknya akan mendatangkan komplikasi.
wom
KOMPLIKASI
- Angin ahmar ( stroke ).
- Serangan jantung.
- Kegagalan jantung di mana pengepaman jantung menjadi lemah.
- Kegagalan buah pinggang.
www.familiazam.com
SEBAB

Sembilan puluh lima peratus kes terjadinya penyakit ini adalah tidak diketahui.Terdapat beberapa faktor yang boleh meningkatkan risiko mendapat penyakit ini:
www.familiazam.com
- Usia. Kebanyakkan arteri akan menjadi kaku bila usia meningkat di mana ini akan meningkatkan halangan aliran darah dan mengakibatkan tekanan lebih tinggi.
- Keturunan.
- Degupan jantung bertambah, sentiasa berdebar-debar
- Jantina. Lelaki lebih ramai menghidapinya berbanding wanita.
- Merokok.
- Pengambilan berlebihan alkohol, garam. Kegemukan, kurang senaman.
- Stres yang berlebihan.
- Diabetes.
- Penyakit buah pinggang.
- Penyakit adrenal.
- Kesan pengambilan ubat-ubatan seperti ubat pencegah kehamilan.
www.familiazam.com
LANGKAH YANG PERLU ANDA AMBIL

- Berhenti merokok.
- Kurangkan atau berhenti mengambil alkohol.
- Kurangkan pengambilan garam.
- Bersenamlah selalu.
- Kurangkan stres atau tekanan.
- Jika anda menerima rawatan bagi penyakit tekanan darah tinggi, sila ambil ubat-ubat tersebut mengikut peraturan dan jangan berhenti tanpa merujuk kepada doktor.
- Jika anda telah disahkan menghidap penyakit darah tinggi selalulah berjumpa doktor. Mengawal tekanan darah anda akan dapat mencegah terjadinya komplikasi


DOA YANG DIBACA

1. ASAS 10

2. Doa di atas.

3. Tambahan Doa


BAHAN RAWATAN

1. Kelapa muda 3 biji


KAEDAH RAWATAN

Dibacakan rangkaian Asas 10 dan doa pilihan untuk penyakit darah tinggi ke atas 3 biji kelapa muda. Kelapa tersebut hendaklah diratakan di bahagian atas serta bawah supaya mudah didirikan. Buatkan lubang kecil di atas kelapa sehingga nampak air kelapa untuk dibacakan doa.

Kesemua kelapa tersebut hendaklah dipanaskan sehingga mendidih. Caranya, letakkan tudung periuk atas dapur gas anda dan letakkan kelapa muda tadi di atas tudung periuk, panaskanlah dengan api yang sederhana sehingga air kelapa tersebut mendidih. Kemudian sejukkan dahulu dan hendaklah pula diembunkan daripada malam sehingga subuh di kawasan luar rumah yang terbuka. Setelah siap diembunkan, maka bolehlah dibuat minum pagi tersebut. Mestilah dilakukan pada tiga hari berturut-turut maknanya setiap biji bagi setiap malam. Mengikut pengalaman pesakit, darah tinggi akan menurun selepas melakukan amalan ini. Digalakkan supaya amalan ini dibuat secara berkala setiap bulan dan sebagainya.

As-Syifa' Melaka : 013-2006363

1 comment:

  1. Terima kasih atas perkongsian..kita berusaha Allah menyembuhkan insyaAllah :)

    ReplyDelete

Man Ana ???

My photo
Melaka, Malaysia
Pengembaraan Insan Tiada Noktah Tanpa Syarat Meniti Kebahagiaan. Email : iq_insan@yahoo.com

Popular Posts

CAPAIAN BLOG